Változást hoz a távmunkában a járvány

A koronavírus-járványban nyert tapasztalatok alapján elmondható, hogy a távmunka számos területen bevált, a munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak egyaránt előnyös. Ezért a kormány célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse elő a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését, ami a munkáltatók és munkavállalók érdeke is - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az otthoni munkavégzés engedélyezése a koronavírus-járvány alatt hozzájárul a munkahelyek megvédéséhez, valamint hozzájárult a foglalkoztatás növeléséhez is. A pozitív tapasztalatok hatására pedig széles körű egyeztetések kezdődtek a gazdaság szereplőivel a távmunka szabályainak módosításáról. A törvényi szintű változtatások már ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek - közölte az ITM.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus munka, koronavírus otthoni munkavégzés, koronavírus home office
Várhatóan ősszel módosulhatnak a távmunka szabályai.

Egyre népszerűbb a távmunka

Koronavírus: jól vizsgázott a távmunka - a részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A technika fejlődésének köszönhetően egyre népszerűbbek a nem hagyományos foglalkoztatási formák, ezek jelentősége azonban az új típusú koronavírus okozta veszélyhelyzet idején hatványozottan megnőtt. A jogszabályi környezetnek pedig igazodnia kell a gazdasági és társadalmi kihívásokhoz, valamint a munkaerőpiac változásaihoz. Ráadásul a távmunka szabályozása már a foglalkoztatás növelése érdekében is időszerűvé vált - véli Bodó Sándor.

Ezekre nyílik lehetőség

A tervek között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, vagyis a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése, ami mindkét fél érdekeinek érvényesítését segítheti. A munkavégzés helye a munkavédelmi előírások betartása mellett szabadon választhatóvá válna. A későbbiekben pedig a távmunka akár részlegesen - a felek megállapodása szerint a munkanapok egy részében - is megvalósulhatna.

A szabályozás lehetőséget biztosítana arra is, hogy a munkáltató távmunkavégzés esetén hozzájáruljon a munkavállaló költségeihez, például a szükséges eszközök beszerzéséhez, akár kedvezményes adózási feltételek mellett. A cégeknek tevékenységi köreiket, működési sajátosságaikat, a dolgozóik munkakörét figyelembe véve érdemes a távmunka mellett dönteniük, amennyiben az nem jelent gátat a munkavállalónak a feladatai elvégzésében - közölte az ITM. A várhatóan ősszel életbe lépő új szabályozás a koronavírus-járvány esetleges második hulláma esetén is több ezer munkavállaló és számos cég dolgát könnyítheti meg.

A koronavírus-járványtól függetlenül is lehetnek olyan alkalmak, amikor visszahozzák a tantermen kívüli, digitális oktatást. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)