Többet dolgozunk, mint a középkori parasztok

A modern ember többet dolgozik, mint a középkor földművesei, akiknek sorsát a köztudatban az igazságtalan és nehéz élettel szokás azonosítani.

Az amerikai munkastatisztikai hivatal (Bureau of Labor Statistics) és az OECD nemzetközi statisztikái is igazolják ezt a jelenséget mind az Egyesült Államok, mind Európa tekintetében - írja a mult-kor.hu történelmi magazin.

Statisztikák szerint 2017-ben az átlag amerikai munkavállaló 1780 órát dolgozott évente, míg az átlag magyar 1740-et. Ehhez képest egy angol paraszt a középkorban nagyjából 1620 órát töltött munkával évente. A magazin utánajárt, mi okozhatta a munkaórák drasztikus növekedését.

Többet dolgozunk, mint a középkori parasztok
Többet dolgozunk, mint a középkori parasztok. Fotó: iStock

Kevesebb munka, több szabadidő

A földeken végzendő munka napjainkhoz hasonlóan a középkorban is szezonális volt, egy átlagos jobbágynak legalább nyolc hét, de akár fél év szabadidő is juthatott. Ráadásul mivel az egyház is jól tudta, hogy a pihenés lehetősége boldoggá és nyugodttá teszi az embereket, így rengeteg kötelező munkaszüneti napot iktatott a naptárba.

Kik mennek a legtöbbet szabadságra? Korábbi cikkünkért kattintson!

De általánosságban az emberek mindennapjai is jóval kevésbé voltak kötöttek. Nem siettek az étkezéseikkel, és sok helyen bevett szokás volt a délutáni alvás, amelynek a mediterrán országokban napjainkban is tartja magát. Az élet akkoriban sokkal lassabb és kényelmesebb volt, a munka üteme pedig nyugodtabb. Lehet, hogy az emberek nem voltak gazdagok, de cserébe rengeteg szabadidejük volt.

A magazin szerint egy 13. századi dolgozónak akár évi 25 hét szabadidő is juthatott, ehhez képest ma Magyarországon évi 20 nap szabadság jár alapszinten a munkavállalóknak, amihez jöhetnek a kor, gyermekek és más tényezők miatti a plusz napok.

Az Egyesült Államok Orvostudományi Nemzeti Könyvtárának kilenc évig tartó kísérlete szerint egyébként az éves vakációk gyakorisága "összefüggésben áll a bármilyen okból való halálozás csökkent kockázatával", a kutatók pedig arra a következtetésre jutottak, hogy "a vakációzás jót tehet az egészségnek."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)