Nem munkakerülés a teaszünet. Itt a magyarázat rá

Tévednek a főnökök, ha úgy vélik: a teaszünet csak arra jó, hogy messziről elkerüljük a munkát. Egy új kutatás ennek pont az ellenkezőjét állítja: a teakészítés javít a hangulatunkon, sőt, segít a kreatív problémamegoldásban.

"Az eredmények igazolták azt, amit eddig is sejtettünk: a teaszünet gyakorlatilag is érzékelhető előnyökkel bír. Javítja a hangulatunkat, ami a munka számos területére kihat, például segíti a problémamegoldást is" - mondta a kutatást végző Suzanne Einother. Az összhatást több tényező kombinációja váltja ki: a tea elkészítésének folyamata, az íz- és illathatás, a teában található koffein és teanin jelenléte legalább annyira fontos, mint az a mozzanat, hogy megszakítjuk a munkát egy más folyamat kedvéért. A kutatás a Food Quality and Preference szaklapban jelent meg.

Ezért teázzunk a munkahelyen

Mit tud a tea? A filteres tea helyett hatékonyabb a szálas tea, melyben több a hatóanyag tasakos társainál. Kevés nátrium található benne, viszont nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort. A teának enyhe feszültségoldó hatása van. A fekete mellett a zöld tea is bevált agyserkentő, és ennek fogyasztása előnyösebb azért is, mert felszívódása egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart, és koffeintartalma alacsonyabb. Emellett egy sor kísérlet igazolta már, hogy daganatmegelőző hatása van. A Hollandiában végzett teszt során 150 teaivót vizsgáltak: három csoportra osztották őket, az egyik csoportnak teát kellett készítenie és meginnia egy rövid szünet során, a másik csoport édességet kapott, a harmadik egy pohár vizet. A szünet után különféle tesztek segítségével értékelték az egyes emberek kreativitását, hangulatát és motivációját: szójátékokat kellett játszaniuk vagy rajzolniuk egy idegen lényt. A tesztek során azok teljesítettek a legjobban, akik teát ittak, és nekik volt a leggyorsabb reakcióidejük, amikor nehéz problémákkal kellett szembenézniük.

Mindemellett már attól, hogy felkelünk az asztalunktól és készítünk magunknak egy teát, jobb lesz a hangulatunk. A tanulmány külön kitér arra, hogy az egyszerű, mindennapos cselekvések hosszú távon pozitívan hatnak ránk. Ugyanakkor az is érdekes, hogy a tea helyett fogyasztott édességek legalább ugyanannyira segítettek a hangulatfokozásban, ha nem jobban.

A teázás segítheti a kreatív munkavégzést. Fotó: iStock
A teázás segítheti a kreatív munkavégzést. Fotó: iStock

Az idézett kutatás mellett más tanulmányok is a tea jótékony hatásairól írnak: az egyik legjelentősebb szerint legalább napi négy bögre tea hat héten át jelentősen csökkenti a szervezet stresszhormonját, a kortizolt. Egy kínai felmérés szerint aki napi 2-3 alkalommal iszik teát, annak 37 százalékkal kisebb esélye van arra, hogy csípőtörést szenved. Egy párizsi kutatócsoport arra mutatott rá, hogy a rendszeres teafogyasztás kifejezetten jó hatással van a szívegészségre a flavonoidok miatt, más tanulmányok szerint pedig az ital nem csak a szívroham, hanem a diabétesz kialakulásának esélyét is csökkenti.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: