Nagyot ugrott az álláskeresők száma

Tavalyhoz képest 5 százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma Magyarországon. Minden harmadik álláskereső a koronavírus-helyzet következtében kényszerül új munka után nézni - derült ki egy friss felmérésből.

Hogyan alakítja át a járvány a világ munkaerőpiacát? Részletek itt.

Nagyjából azt lehet mondani, hogy mintegy 400 ezren maradtak munka nélkül a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt. Mindez a profession.hu ezerfős, reprezentatív felméréséből derült ki. Szintén beszédes adat, hogy az álláskereső portálon ötödével emelkedett a regisztrált álláskeresők száma a veszélyhelyzet kihirdetését követő hónapban. A legtöbb keresés a "futár" és a "home office" kifejezésre érkezett a felhasználóktól.

A koronavírus-járvány súlyos helyzetet teremtett a munkaerőpiacon
A koronavírus-járvány súlyos helyzetet teremtett a munkaerőpiacon

Ami az álláshirdetéseket illeti, drasztikus csökkenés tapasztalható a turizmus és vendéglátás területén, ahol 91 százalékkal esett vissza a hirdetések száma. Ugyancsak kevesebb munkaerőt keresnek a marketing, az értékesítés, az adminisztráció, az ügyfélszolgálatok és az építőipar területén is. Mérsékeltebben, de csökkenés látszik az IT-programozás, a gyártás-termelés és a mérnöki pozíciók kapcsán is.

Jelenleg informatikai támogatás nyújtó szakemberekre, gyógyszerészekre, biztonsági őrökre, hálózati és rendszermérnökökre, szállítási, logisztikai vezetőkre van változatlan igény a munkaerőpiacon. Ezzel egyidejűleg megnövekedett a kereslet a nagyobb élelmiszerláncok részéről, ahová elsősorban bolti eladókat vennének fel nagyobb számban. A cégek többsége most várakozó állásponton van, figyelve, miként alakulnak a körülmények az elkövetkező hetekben, hónapokban. A megkérdezett társaságok több mint negyede nem tud választ adni arra a kérdésre, milyen hatással lesz rájuk a koronavírus-járvány okozta helyzet. Szintén ugyanekkora azon cégek aránya, amelyek nem érzékelik a válság hatásait.

Hogyan birkózhatnak meg helyzetükkel, akik a járvány következtében elveszítették az állásukat? Olvassa el az nlc.hu vonatkozó cikkét ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső