Koronavírus: különadó terhelheti a sikeres cégeket

A Járvány Elleni Védekezési Alap bevételeihez a félmilliárdnál nagyobb árbevételű kiskereskedelmi cégeknek is hozzá kell járulniuk - döntött a kormány. Úgy vélik, a kiskereskedelmi különadóval Magyarország megvédheti az eddig - vagyis a koronavírus-járvány kitörése előtt - elért gazdasági eredményeit.

A magyar adózási modell változatlan, az emberek és a kisvállalatok továbbra is kevés adót fizetnek. A cél az, hogy az egyensúly-javító adóintézkedések terhét ne a lakosság, hanem azon szereplők viseljék, amelyek erre képesek, és amelyek a koronavírus-járványt megelőző időszakban kiemelkedő nyereségre, jelentős piaci fölényre tettek szert - írta a koronavirus.gov.hu a Pénzügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gazdaság, koronavírus kereskedelem, koronavírus adó, koronavírus cégek
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gazdaság, koronavírus kereskedelem, koronavírus adó, koronavírus cégek

Ennyit kell fizetniük a cégeknek

Nagy csapást mérhet a magyar gazdaságra a koronavírus-járvány - a részletekért kattintson ide!

A kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot a Pénzügyminisztérium kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek. A különadó mértéke - amelyet az éves nettó árbevétel alapján kell kiszámítani - 0,5 és 30 milliárd forint közötti bevétel esetén 0,1 százalék, 30 és 100 milliárd forint közötti bevételnél 0,4 százalék, 100 milliárd forint feletti bevéltel esetén pedig 2,5 százalék lesz. A kiskereskedelmi különadóval Magyarország megvédheti a koronavírus-járvány kitörése előtt elért gazdasági eredményeit.

A cégek a különadót az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig állapítják meg és vallják be. Az adóelőleget az első adóévben bevallaniuk nem kell, hiszen azt már megtették a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben elrendelt különadó-bevallás benyújtásával egy időben. Így nincs szükség újabb adminisztrációra ezzel kapcsolatban. Az előleget két egyenlő részletben kell majd megfizetni.

Fontos kiemelni, hogy a külföldi online kereskedelmi multicégek sem bújhatnak ki a kereskedelmi adó megfizetésének kötelezettsége alól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalba befutó adatok alapján az adóhatóság tudja ellenőrizni, hogy ezek a külföldi óriáscégek eleget tesznek-e bejelentkezési és adófizetési kötelezettségüknek Magyarországon.

Csak rajtunk múlik, durvábbak lesznek-e a járványok - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés