Koronavírus: így alkalmazkodnak a hazai cégek

A magyar vállalkozók és cégek a legkülönfélébb ötletekkel próbálnak alkalmazkodni a koronavírus-járvány okozta körülményekhez. Sokaknak nincs más lehetősége a folytatásra, mint az átmeneti kivárás.

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Magyarországon is be kellett vezetni bizonyos korlátozásokat. Emiatt viszont több vállalkozás is nehéz helyzetbe került, ugyanis nem folytathatják a tevékenységüket úgy, ahogy korábban megszokták. A kényszerhelyzet azonban sokakból kihozta kreativitást - egy borászat például online borkostolót tart. A borokat házhoz szállítják, majd a borászok interneten, egy adott időpontban elmondják az érdeklődőknek, hogy mit is kell tudni az adott borról.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus cégek, koronavírus vállalkozások, koronavírus átállás, koronavírus átmeneti időszak, koronavírus változások, koronavírus vészhelyzet
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus cégek, koronavírus vállalkozások, koronavírus átállás, koronavírus átmeneti időszak, koronavírus változások, koronavírus vészhelyzet

Házhoz szállító piacok

Pécsen a vásártér, a vásárcsarnok és a piacok több értékesítője is vállalta, hogy előzetes egyeztetés alapján házhoz szállítja a megrendelt termékeket. A városban már korábban bezártak az árusító létesítmények, a mostani kezdeményezés célja viszont az, hogy a pécsiek a koronavírus-járvány idején is hozzájussanak a helyi termelők és árusok termékeihez, és utóbbiak is plusz értékesítési felülethez jussanak. A biztonságos kiszállítás érdekében az árusok és termelők maszkokat és gumikesztyűket kapnak az önkormányzattól.

Újra megnyílt Pásztón a piac, amelyet március 18-án bezártak. Az új szabályozás szerint viszont csak 65 év alattiak árusíthatnak. A koronavírus-járvány idején tojást, zöldséget, gyümölcsöt, mézet, feldolgozott füstölt húsárukat, tejtermékeket, palántákat, vetőmagot és élő virágokat árulhatnak a piacon a Pásztó 40 kilométeres körzetében termelő és lakó gazdák. Az eladóknak kötelező szájmaszkot és gumikesztyűt viselni - ezekről mindenki maga gondoskodik.

Leállnak a gyárak

Ezekben a megyékben van a legtöbb koronavírus-fertőzött - kattintson ide!

A kivárásban látja a továbblépés első feltételét a BorgWarner turbófeltöltőket készítő oroszlányi gyár. Az üzem jelenleg csökkentett szinten működik, április 6-ától viszont két hétre leáll, az 1100 dolgozót pedig szabadságra küldik. A cég a gyártás mielőbbi újraindulásában bízik - a vevői igények alapján azt elképzelhetőnek tartják, hogy átmenetileg négynapos munkahétre térnek át, amíg nem rendeződik a koronavírus okozta helyzet.

A járműalkatrészek gyártásával foglalkozó, osztrák tulajdonú Polytec Komló Kft. hétfőn jelentette be, hogy a munkavállalók egészségének védelme és a gazdasági károk mérséklése érdekében leállítja a termelést. Az április 14-éig tervezett leállást követően az első héten fizetett szabadságot vehetnek igénybe az alkalmazottak, az azt követő időszakra pedig állásidőt fizetnek a dolgozóknak - várhatóan a koronavírus-járvány végéig.

Korábban nyit a drogéria

A Rossmann drogéria és parfüméria hálózat módosítja a nyitvatartási idejét a koronavírus okozta veszélyhelyzet idejére. A továbbiakban minden üzletük - a bevásárlóközpontokban találhatóak kivételével - fél órával korábban, tehát 7:30-kor nyit, és 15 óra után is nyitva lesz. Így hosszabb idő áll rendelkezésére a 65 év alatti vásárlóknak, akik 7:30 és 9 óra között, valamint 12 óra után kereshetik fel a Rossmann boltjait.

A kijárási korlátozással kapcsolatos idősávokat és az egymás közötti távolságtartást is komolyan kell venni - olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció