Koronavírus: erre figyeljünk a munkahelyünkön

A cégek saját hatáskörben, teljesen szabadon dönthetnek a munkahelyi munkavégzés újbóli bevezetéséről. Ugyanakkor amíg tart Magyarországon a koronavírus-járvány van, addig elengedhetetlen az óvintézkedések betartására.

A munkavállalók egészsége érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásokat fogalmazott meg a munkahelyek számára. Különösen a nagy létszámú, egy légtérben sok embert foglalkoztató cégeknél van szükség a koronavírus elleni óvintézkedések következetes betartására. A legfontosabb, hogy az irodába csak egészséges emberek menjenek vissza. Emellett fokozottan figyelni kell a gyakori kézmosásra, a felületek rendszeres fertőtlenítésére, valamint a távolságtartásra is - olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus munkahely, koronavírus munkavégzés, koronavírus irodák, koronavírus cégek, koronavírus védekezés, koronavírus home office, koronavírus otthoni munka
Ha megoldható, a távolságtartás lehetőségét is biztosítani kell.Fotó: Getty Images

Fókuszban a takarítás és a szellőztetés

Az NNK azt kéri a munkáltatóktól, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében gondoskodjanak a helyiségek gyakoribb takarításáról is, és a számítógépeket, a munkaeszközöket és a kapcsolókat is sokszor fertőtleníteni kell. Ha megoldható, meg kell teremteni annak a lehetőségét is, hogy a munkatársak meg tudják tartani egymástól a 1,5-2 méteres távolságot. A távolságtartás mellett fontos a gyakori szellőztetés is: az ablakokat gyakran nyissuk ki, a szellőztető rendszereket pedig ellenőriztessük. A zsúfoltságot a munkahelyi étkezdében is kerülni kell, valamint fontos, hogy ott is legyen kézfertőtlenítési lehetőség.

Egyre népszerűbb a home office

Home office a gép előtt? Olvassa el derékfájás elleni tippjeinket!

Az otthoni munkavégzés egyébként - főként a koronavírus-járványnak köszönhetően - egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Erre vonatkozóan azonban a munka törvénykönyve nem tartalmaz konkrét szabályokat, így korlátozó rendelkezéseket sem rögzít. A home office keretében a munkavégzési hely meghatározásának jogkörét a munkáltató átadja a munkavállaló részére, így annak eldöntésére a dolgozó jogosult. A munkáltatók az otthoni munkavégzés részletszabályait a munkavállalóval kötött megállapodásban rögzíthetik, vagy belső szabályzatukban tehetik megismerhetővé.

Fontos tudni azonban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás igénybevételét ezek a foglalkoztatási formák nem befolyásolják, a munkahelyek megőrzését szolgáló segítség tehát távmunka és otthoni munkavégzés után is kérelmezhető. További részletek az NNK oldalán.

Olaszországban is az eddig igazoltnál korábban jelen volt a koronavírus - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: