Koronavírus: az agrárszektor is kiemelt figyelmet kap

Az elmúlt hetekben sokat dolgoztunk azon, hogy biztosítsuk az élelmiszerek előállítását és szállítását - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter.

A koronavírus okozta helyzet miatt összeállított gazdaságvédelmi akciótervben az agrárszektor is kiemelt figyelmet kap - hangsúlyozta a miniszter, amikor a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő javaslatokat ismertette.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gazdaság, koronavírus mezőgazdaság, koronavírus élelmiszeripar, koronavírus termelők, koronavírus gazdasági akcióterv
Járókelőket igazoltatnak a pécsi Kossuth téren. Fotó: MTI/Sóki Tamás

A munkaerő a legfontosabb

Koronavírus: csak így állhat talpra a magyar gazdaság - olvassa el a részleteket!

Mint mondta, a legfontosabb pont a megfelelő munkaerő biztosítása és megóvása, de nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a hazai termékek kerüljenek előtérbe a külföldről hozott árucikkek helyett. Fontos továbbá, hogy bővítsék az alternatív, vagyis az online vásárlás lehetőségeit is a koronavírus-járvány idejére.

Segítség a termelőknek

A koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet a mezőgazdasági termelők dolgát is megnehezítette. Az érintetteket ezért azzal próbálják segíteni, hogy megduplázzák a szabad felhasználású agrárhitelek maximumát. Így már 200 millió forintot vehetnek fel a szektor dolgozói, a hitelek költségeit pedig átvállalja a kormány. Továbbá a bor- és szőlőtermelőkre, a pálinka- és sörfőzdékre, valamint a dísznövényekkel foglalkozókra is kiterjesztik a munkáltatókat érintő járulékmentességet.

Az agrárminiszter emellett megköszönte a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a kereskedelmi dolgozók és a logisztikai ágazat munkáját. Mint mondta, az ő erőfeszítéseik kiemelt jelentőségűek a koronavírus-járvány idején.

Újabb koronavírus-törzsek bukkantak fel denevérekben - olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: