Koronavírus: állandósulhat az otthoni munkavégzés?

A német vállalatoknak kicsivel több mint a fele állandósítani tervezi a koronavírus-járvány miatt bevezetett otthoni munkavégzést - derült ki a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felméréséből.

Az ifo a különböző iparágakban végzett rendszeres felméréseinek elemzésével, valamint a Linkedin által végzett hasonló felmérés eredményének figyelembe vételével arra a megállapításra jutott, hogy a német vállalatok 53 százaléka állandósítani tervezi a karantén idején bevezetett otthoni munkavégzést. "A koronavírus-járvány tartós alapokra helyezte az otthoni munkavégzésre épülő munkabeosztást" - állapította meg Oliver Falck, az ifo üzemszervezési és új technológiai kutatási részlegének vezetője, aki egyben a tanulmány társszerzője is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus otthoni munkavégzés, koronavírus home office
Állandósulhat az otthoni munkavégzés. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Sokan még most is otthon dolgoznak

Koronavírus: jól vizsgázott a távmunka - olvassa el a részleteket!

Az ifo felmérése szerint a németországi cégek háromnegyede vezette be az otthoni munkavégzést alkalmazottainak egy részénél a koronavírus-járvány kezdetekor. A Linkedin szakmai kapcsolatépítő portál felmérése szerint németországi tagjainak mintegy fele jelenleg is otthon végzi a munkáját. "Számos cég számára komoly informatikai és távközlési eszközberuházást igényelt az átállás az otthoni munkavégzésre. Már csak ez is valószínűtlenné teszi az eredeti állapotok visszaállítását" - mutatott rá Falck. Az ifo felmérése szerint az alkalmazottak 56 százaléka fogadná szívesen, ha otthonról dolgozhatna időnként.

Vannak hátrányai is

A Linkedin elemzése szerint a koronavírus-járvány óta megduplázódott azon álláshirdetések megtekintése, amelyek otthoni munkavégzési lehetőséget kínálnak. "Mindazonáltal a kizárólag otthoni munkavégzést kínáló álláslehetőség a jövőben is a kivétel marad a szabály alól" - jegyezte meg Jean-Victor Alipour, a tanulmány társszerzője. A szociális kapcsolatokban otthoni munkavégzéssel fellépő deficit hosszabb távon hátrányt jelent a dolgozó számára és a digitális eszköztár sem tudja a kreatív eszmecsere és a tudástranszfer minden feltételét kielégíteni.

Sokkal valószínűbb tehát, hogy a jövőben a személyes jelenlétet és az otthoni munkavégzést egyaránt magában foglaló, valamilyen hibrid foglalkoztatási modell fog meghonosodni. Valami olyasmi, ami egyesíti az otthoni munkavégzés rugalmasságát és autonómiáját a munkahelyi kapcsolattartás előnyeivel - mondta.

Nagyon úgy néz ki, hogy nem véd az újrafertőződéstől az, ha egyszer már elkaptuk a koronavírust - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)