Ki lesz az év gyógyszerésze?

Ismer olyan patikust, aki nagy szakértelemmel, figyelemmel, kedvességgel végzi munkáját? Úgy gondolja, hogy méltó volna az Év Gyógyszerésze elismerésre? Akkor jelölje őt a pályázatra!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén ötödik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az "Az év gyógyszerésze" cím elnyerésére.
A gyógyszerészek szerepe kiemelkedő jelentőséggel bír az alapellátásban, illetve a járóbeteg-szakellátásban egyaránt, hiszen itt a legerősebb és a leggyakoribb a kapcsolat gyógyszerész és beteg között, így a lehető legmagasabb szinten kell a felmerülő igényeket kielégíteni - mondta Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke Az év gyógyszerésze pályázat beharangozó sajtótájékoztatóján.

A pályázat témakörei idén új elemekkel gazdagodtak, mely lehetővé teszi a szakemberek minél szélesebb körben történő bevonását. Az idei témakörök közt szerepel az egészség fenntartása, az önmenedzselés, a gyógynövények alkalmazása, a terápiamenedzsment.

Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke elmondta, hogy a témakörök célja a hatékony és biztonságos gyógyszeres terápia elősegítése, a betegközpontú gyógyszerészi munka. Már az egyetemi képzés folyamán is törekednek a megfelelő színvonalú képzésre, hogy a frissen kikerült szakemberek felkészülten indulhassanak neki ennek a munkának.

A pályázatról további részletes információkat az Év Gyógyszerésze honlapon (www.evgyogyszeresze.hu) találhatnak.A Gyógyszerészi Gondozási Szakmai Bizottság az elmúlt években olyan gyógyszerészi irányelvek kidolgozásán fáradozott, mint például a krónikus betegségekhez kapcsolódó gyógyszeres ellátás a patikában, illetve a gyógyszerészek szerepe az önmenedzselésben. Ennek a küldetésnek a megvalósítása csak abban az esetben lehet sikeres, amennyiben elegendő és megfelelő szakmai hátterű gyógyszerész áll rendelkezésre, akiknek a munkáját megfelelő számú és képzettségű asszisztens segíti, így a gyógyszerész sokkal nagyobb figyelmet tud fordítani a beteg személyre szabott tanácsadására.

Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország igazgatója kiemelte, azért álltak a gyógyszerész gondozás mögé, mert úgy vélik, a gyógyszertár maga is egy egészségügyi intézmény, ahol a gyógyszerészek munkája révén megvalósul az a személyre szabott gyógyítás, mely a Roche meghatározott stratégiájának szerves részét képezi.

Az Év Gyógyszerészére bárki tehet jelölést

Az Év Gyógyszerészére bárki tehet jelöléstDr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke visszatekintett azokra az időkre, amikor gyógyszerészi gondozás programja 10 évvel ezelőtt elkezdődött. Ekkor indult el Erős Antónia közreműködésével a diabétesz program a gyógyszertárakban, mely rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, így patikák és gyógyszerészek egyaránt csatlakoztak a kezdeményezéshez, melyet a Roche Magyarország támogatott és a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége indított útjára. Ennek a folyamatnak, valamint számos egyéb együttműködésnek köszönhetően alakult meg a már korábban említett Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága, melynek feladata a magyarországi gyógyszerészi gondozói szakmai folyamatok összehangolása. A bizottság a GYEMSZI-vel közösen készítette el azokat a gyógyszertári protokollokat, melyek gyakorlati tesztelése jelenleg folyik a patikákban.

A jövőt illetően a személyre szabott gyógyszerezés megvalósítása a cél, mely a gyógyszeres terápiák eredményességét és biztonságát hivatott növelni. A kiírt témákban törekedtek arra, hogy a gyógyszerbiztonság és a farmakoterápia idén hangsúlyosabb szerepet kapjon.

A pályázat folyamata

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője ismertette a pályázat folyamatát: az Év Gyógyszerészére a hagyományoknak megfelelően lakossági és szakmai oldalról is lehet javaslatot tenni. A 10-10 legtöbb szavazatot kapott gyógyszerészt a pályázatot szervező Nero Solution Kft. személyesen kéri fel a pályamunkák elkészítésére.

A pályázatok leadásának határideje 2014. augusztus 30.

A 20 pályázati anyagból a szakmai zsűri (Dr. Mikola Bálint - Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Prof. Dr. Szökő Éva - Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, Dr. Szabó Sándor - Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke és Dr. Samu Antal - Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke) anonim elbírálással, kiválasztja a legjobbat. Az Év Gyógyszerésze címet és a többi díjat a 2015 októberében megrendezésre kerülő, ünnepélyes díjátadón kerül átadásra.

A szavazatok beérkezésének határideje 2015. április 30.

A 2015-ös év Év Gyógyszerészének választott jelentkező a páratlan szakmai elismerésen túl idén is értékes ajándékban részesül. A pályázatról további részletes információkat az Év Gyógyszerésze honlapon (www.evgyogyszeresze.hu) találhatnak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a tájakon elvétve alakulhat ki futó zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag