Jelek, hogy a munkánk megkeseríti az életünket

Mint az élet minden területén, úgy a munkahelyünkön is egyaránt megélünk mélységeket és magasságokat. Ez teljesen természetes. A probléma ott kezdődik, ha a mélységek kerülnek túlsúlyba, egy idő után pedig már egyetlen pozitív dolgot sem tudunk kötni az állásunkhoz. De egészen pontosan milyen jelekből érzékelhetjük, hogy a munkánk megkeseríti az életünket?

"Ha valaki nem élvezi a munkáját, az előbb-utóbb elkezd egyre negatívabban gondolkodni, viselkedni. Ez pedig sajnos egy öngerjesztő folyamat: minél negatívabban gondolkodunk, viselkedünk, annál rosszabbul érezzük magunkat" - mondta el a businessinsider.com-nak Amy Morin pszichoterapeuta, a 13 Things Mentally Strong People Don't Do (magyarul: 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek nem csinálnak) című könyv írója. A munka tehát valóban megkeserítheti az életünket, sok esetben ráadásul úgy, hogy észre sem vesszük az erre figyelmeztető jeleket. Pedig ez lenne az első lépés afelé, hogy kiszabaduljunk egy rendkívül veszélyes csapdából.

8 munka, ami növelheti a rák kockázatát "A munka beteggé tesz" - szól a sokszor idézett közhely, ami bizonyos esetekben fokozottan igaz lehet. Kutatások szerint ugyanis vannak bizonyos foglalkozások, amelyeknél nagyobb az esély a daganatos betegségek kialakulására. Cikkünkből kiderül, melyek ezek.

Nem jó jel az állandó panaszkodás és a programok kerülése

Morin úgy gondolja, bajt jelez, ha esténként és hétvégén is csak a munkára tudunk gondolni. Aki hazaérve is azon töpreng, mit rontott el a legutóbbi meetingen, vagy minden egyes reggel amiatt kesereg, hogy másnap újra dolgozni kell menni, annak az életminőségét rendkívül negatív irányba befolyásolhatja az állása - hangsúlyozta a szakember. Ugyancsak nem egészséges az állandó panaszkodás sem. Teljesen természetes, ha időnként kesergünk a túlóra vagy a főnök megkérdőjelezhető intézkedései okán, de normál esetben nem szól minden találkozó a mi munkahelyi szenvedéseinkről.

A munka valóban megkeserítheti az életünket.
A munka valóban megkeserítheti az életünket.

Aki nem érzi jól magát a munkahelyén, az nemcsak a kollégákat, és így az irodai közös programokat igyekszik kerülni, de barátokkal, családtagokkal sem szívesen találkozik - mutat rá Morin. Szerinte a hárításnak az az oka, hogy rossz hangulat esetén az emberekkel való kapcsolódás kifejezetten fárasztó lehet. A szociális tevékenységek alól való kibújással párhuzamosan az érintett egyre ingerlékenyebb, türelmetlenebb, koncentrációs képessége romlik, de előfordul, hogy szomorúbb, kedvetlenebb az átlagnál. Nem törekszik már arra, hogy teljesítménye megfelelő legyen, feladatait hanyagul, motiváció nélkül végzi.

Ugyancsak megnyomhatja a fejünkben a vészcsengőt, ha a munkához kizárólag extrém negatív gondolatokat tudunk társítani. "Úgysem kapok béremelést.", "Soha nem fognak komolyan venni.", "Hiába minden erőfeszítés." - az ilyen és ehhez hasonló, sötét hangulatú belső monológok tökéletesek arra, hogy "segítségükkel" még mélyebbre süllyedjünk. Morin azt is leszögezte, ebben a pesszimista lelkiállapotban a pohár mindig félig üresnek tűnik, vagyis nehezebben vesszük észre, ha valami jó történik velünk. Hiába volt 9 pozitív aspektusa a napnak, ha átéltünk egy negatív tapasztalást, akkor csak arra emlékszünk.

Komoly betegségeket kockáztatunk

Ha a munka megkeseríti az életünket, az különféle fizikai tünetekben is megnyilvánulhat, amelyek széles skálán mozoghatnak: emésztőrendszeri panaszokat, fejfájást, szorongást, azimmunrendszergyengeségét (állandó betegeskedés) stb. tapasztalhatják az érintettek. Mondanunk sem kell, hogy ez már nem játék, hiszen súlyos betegségek alakulhatnak ki, ha a fent említett panaszok okát nem derítik fel, és szükség esetén nem kezelik. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy figyeljünk magunkra, és helyesen dekódoljuk testünk, lelkünk jelzéseit - bár soha nem késő cselekedni, minél hamarabb lépünk, annál könnyebb lesz a gyógyulás, változtatás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés