Íróasztal nélküli irodában boldogabbak a dolgozók?

A munkavégzésben bekövetkezett változásokhoz igazodva Európa vezető irodabútor-gyártója új irodamegoldásokat kínál - például személyre szabott íróasztal nélkül.

Európa legnagyobb irodabútor gyártója, a svéd Kinnarps a változásokhoz igazodva az eddigi megoldásoktól eltérő irodakialakítási koncepciót vezetett be - amely a cég budapesti irodaházában, a Kinnarps House-ban is megtekinthető.
A Next Office az úgynevezett aktivitás alapú munkavégzéshez igazodik. Ennek lényege, hogy szakít azzal az irodakialakítási felfogással, hogy mindenkinek saját íróasztala legyen. Ehelyett rugalmas és a tevékenységekhez igazított munkakörnyezet kialakítására van szükség, figyelembe véve a szervezet és a munkatársak igényeit, illetve az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges fizikai környezetet és a technológiai igényeket.

Jobb, ha nincs saját íróasztal?

Mint a Soltész Tiberius, a Kinnarps magyarországi irodájának vezetője elmondta, a folyamatosan fejlődő mobil technológia azt jelenti, hogy bárhol és bármikor tudunk dolgozni, ez pedig megváltoztatja a munkavégzési módszereinket és annak helyszínét is, vagyis az irodákat. Ez szükségessé tette az iroda fogalmának újragondolását. Felmérések is igazolják, hogy a személyes munkaállomások iránti igény csökkenésével előtérbe kerültek a rugalmasan alakítható, inspiráló munkakörnyezetek. A 21. századi elvárásoknak megfelelő munkakörnyezet kialakítása a változásról szól, amely az enteriőrön túl más területeket is érint. Svéd és brit kutatások szerint a munkahelyek 30-40 százaléka nincs kihasználva, a nap 50 százalékában nem is vagyunk az íróasztalunknál, ráadásul az ötletek 80 százaléka nem az irodán belül születik.

Inspiráló munkakörnyezet (Forrás: Kinnarps)

Inspiráló munkakörnyezet (Forrás: Kinnarps)Mint Soltész Tibériusz lapunknak kifejtette, a munkahely ma már egy találkozóhely, ahol ötletelünk, ráadásul a munkaköröket is egyre inkább felváltják a projektmunkák, amelyekben akár négy generáció is együtt dolgozik - az új koncepció ehhez a változáshoz alkalmazkodni képes munkateret kínál. Kutatások alapján azoknál a cégeknél, ahol bevezették a Next Office-t - első sorban Hollandiában és a skandináv államokban - nem csak költségeket spóroltak (például 65 százalékkal kevesebbet nyomtatnak, hiszen inkább megbeszélik személyesen), de például a betegállomány aránya is csökkent.

Ahol az ötletek születnek (Forrás: Kinnarps)

Ahol az ötletek születnek (Forrás: Kinnarps)Új munkavégzés, új iroda

A tevékenység alapú munkavégzés amellett, hogy teljesen testre szabható megoldást nyújt az egyterű irodák sokak által tapasztalt problémáira, úgymint a zaj, a személyes tér és a koncentrált munkavégzésre alkalmas környezet hiánya, megőrzi annak pozitív hatásait is: a hatékony információáramlást, a helytakarékosságot, a flexibilitást, a bővíthetőséget. Lényege abban rejlik, hogy a különböző munkafeladatok különböző környezetben végezhetők el a legoptimálisabban, persze egyes tereknek lehet több funkciója is.

A koncepció alkalmazását éppen ezért vállalati szintű felmérés előzi meg, mellyel a Kinnarps beazonosítja az egyes munkavállalók, szervezeti egységek tevékenységeit és ahhoz kapcsolódó igényeit és ennek figyelembevételével alakítja át a tereket. Emellett segíti a vállalatok vezetőit abban, hogy megfelelő kommunikációval támogathassák munkatársaikat az új körülményekhez való alkalmazkodásban és annak hatékony használatában.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag