Így vélekednek a magyarok a munkahelyükről

A magyar munkavállalók nagy része biztosnak látja munkahelyét egy friss felmérés szerint. Az eredményekből egyebek mellett az is kiderült, hogy a dolgozók kevésbé aggódnak a mostani munkahelyük megtartása miatt.

Elég lenne heti négy napot dolgozni? Minden szempontból biztató eredményeket hozott egy négy évig tartó kísérlet Izlandon, aminek során az ország munkavállalóinak egy százaléka heti öt helyett csupán négy napot dolgozott, de ugyanazért a fizetésért. Részletek itt.

Több mint öt évre látja biztosnak a munkahelyét a magyar munkavállalók 62 százaléka. Egy évvel korábban ez az érték még 55 százalékon állt, vagyis egyre optimistábbak a magyar dolgozók - mutatott rá egy júniusi kutatás, amelyet a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián közösen készített.

Így alakult a stabilitási index

Az 1200 ember megkérdezésén alapuló, reprezentatív felmérés alapján képzett BNP Paribas Cardif munkaerőpiaci stabilitási index idén a második negyedévben 68 pont lett. Ez 2-2 ponttal alacsonyabb az előző negyedévhez és az előző év azonos időszakához képest is.

A stabilitási index azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy mennyire stabil a munkaerőpiac a munkavállalók szemszögéből, milyen lépéseket tennének meg annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne, illetve, hogy megérzésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget.

A magyarok nagy része biztosnak látja munkahelyét egy friss felmérés szerint.
A magyarok nagy része biztosnak látja munkahelyét egy friss felmérés szerint. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Optimisták és bizakodók a munkavállalók

A felmérés szerint a munkavállalók - összhangban a járvány harmadik hullámának lecsengésével - a tavalyi adatokkal összevetve már jóval optimistábbak a mostani pozíciójuk megtartását illetően: a tavaly nyári 74 pont után idén júniusban már 80 pontot vett fel ez a részindex, ami jelentős javulásnak számít (bár a két évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban mért 92 ponttól még jócskán elmarad).

Az is pozitívumnak számít, hogy a dolgozók korábban még sosem bíztak ennyire abban, hogy könnyen találnának maguknak új állást: a mostani felmérésben regisztrált 60 pont az előző év azonos időszakában 58, 2019-ben pedig 57 pont volt.

Csökkent a motiváció

A kutatásban azonban arra is rámutattak, hogy az elmúlt évi stagnáláshoz képest némileg csökkent a jelenlegi munkahely megtartása iránt érzett motiváció: az előző három negyedévben mért 58, valamint az egy évvel ezelőtti 60 pont után most 56 pontot mértek. Ez is azt támasztja alá, hogy a munkavállalók már kevésbé aggódnak a mostani munkahelyük megtartása miatt.

A munkavállalók motivációjáról megállapították, hogy az előző év azonos időszakához képest 56-ról 46 százalékra esett azok aránya, akik ugyanannyi pénzért többet is dolgoznának. Azoké, akik nehezebb munkát is hajlandóak lennének elvégezni ugyanennyi pénzért, 51-ről 40 százalékra csökkent.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: