Egyre több a megváltozott munkaképességű alkalmazott

A magyar munkavállalók többnyire támogatók a megváltozott munkaképességű emberekkel. Csaknem minden második munkavállaló dolgozott már együtt értelmi fogyatékos, mozgás-, hallás-, vagy látássérült kollégával, és többségében pozitív tapasztalataik vannak a közös munkáról.

A Profession.hu állásportál az ügyfelei körében, 1251 ember bevonásával felmérést készített, amelyben a munkavégzés során ritkán előforduló, de kihívást jelentő tényezőkre voltak kíváncsiak. A válaszadók közül legtöbben a sérült emberekkel kapcsolatos tapasztalat hiányát és az ebből fakadó bizonytalanságot említették.

A megkérdezettek 15 százalékának van a családjában, rokonságában megváltozott munkaképességű ember, a válaszadók 41 százalékának pedig volt már tapasztalata ilyen kollégával. A felmérésben résztvevők 54 százaléka mozgássérült, 27 százaléka hallássérült, 18 százaléka értelmi fogyatékos, 15 százaléka látássérült, 8 százaléka pedig autista kollégával dolgozott már együtt.

megváltozott munkaképesség, kereksszék, értelmi fogyaték, látássérült, hallássérült
A munkavállalók felének nem jelent kihívást egy megváltozott munkaképességü kollégával közös munka. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Azon munkavállalók közül, akik már dolgoztak együtt sérült emberrel, tízből nyolcan egyáltalán nem érzékeltek megkülönböztetést a megváltozott munkaképességű kolléga irányában, 9 százalékuk pozitív, míg további 9 százalékuk negatív diszkriminációról számolt be.

Van, akinek a kapcsolatteremtés okoz gondot

felmérés alapján a megváltozott munkaképességű emberekkel dolgozó munkavállalók csaknem felének nem jelentett kihívást a közös munka, 28 százalék volt eleinte bizonytalan abban, hogy mire képes a sérült kolléga, 14 százalékuknak pedig a feléjük való közeledéssel akadtak problémái.

Azon munkavállalóknak, akik még nem dolgoztak együtt megváltozott munkaképességű emberrel, 81 százaléka nyilatkozta, hogy biztosan hajlandó vagy inkább hajlandó lenne erre, 19 százalékuk pedig bizonytalan volt a kérdést illetően, vagy elzárkózott attól.

Egyre több a megváltozott munkaképességű alkalmazott

Az elmúlt években nőtt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsági aránya, korábban viszont jelentősen alulreprezentáltak voltak a munkaerőpiacon – mondja Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője. Hozzáteszi: az egyre erősödő jelenlét azért is fontos, mert nagyon sokat számítanak a személyes tapasztalatok a munkaerőpiaci csoport megítélésében. A megváltozott munkaképességű munkavállalókkal együtt dolgozók 42 százalékának ugyanis pozitív irányba változott a szemlélete a közös munka során.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: