Csökkent az álláskeresők száma itthon

Közzétette friss adatait a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), amelyekből a többi között kiderült, hogy alakult májusban a nyilvántartott álláskeresők vagy a csoportos leépítések száma.

Májusban 274 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma az NFSZ adatai alapján az áprilisi 288 ezer után - írja a Portfolio. A lap kitért rá, hogy a válság csúcsához képest 100 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma, azonban a járvány előtti szinthez viszonyítva még 30-50 ezer fővel több a munkanélküli. Az álláskeresők számának csökkenését egyébként a gazdaság újranyitása, illetve a szezonális hatások is segítették.

10 reakció kirúgás után: ezekkel csak árt magának - részletek.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a valóságban többen kereshetnek állást, mint ahogy az NFSZ adatai mutatják, mivel nem minden álláskereső regisztrál a foglalkoztatási szolgálathoz. Azok a regisztráltak, akik nem találtak még állást, kifejezetten nehéz helyzetben vannak: 47 százalékuk, vagyis 129 ezer fő semmilyen pénzbeli ellátást nem kap.

Májusban csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma itthon.
Májusban csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Nem könnyű a visszatérés

Nem túl jó hír, hogy a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 20 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi létszámhoz képest. A 92 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 34 százalékos arányt képviselt. Ez azért problémás, mert minél tovább állástalan valaki, annál nehezebb visszatérnie a munkaerőpiacra: megkopik, elavul a tudása, így kisebb eséllyel tud elhelyezkedni. Ami az iskolai végzettséget illeti, továbbra is jellemző, hogy magasabb iskolai végzettséggel könnyebb elhelyezkedni, mint alacsonyabbal.

Csökkent a csoportos leépítések száma

A csoportos leépítések száma a válság előtti szintre süllyedt a hónapban: májusban a foglalkoztatók összesen 215 személyt érintő csoportos létszámleépítésére vonatkozó döntést jelentettek be, ami jelentősen elmarad a válság csúcsán, 2020 júniusában bejelentett, 2300 fő fölötti létszámleépítéstől. Bár a járvány harmadik, márciusi hullámában újra megemelkedett a leépítések száma, a helyzet mostanra javult.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: