+17° - +39°
Nincs front

Az újságíró, a sales-es és a programozó is volt ember

Kiss Verus

Éljen a munka ünnepe! De vajon jó helyen dolgozunk? A legmegfelelőbb szakmát választottuk? Ha nem, érdemes szakmát váltanunk? Elmeséljük, hogyan kell ezt jól csinálni, mert a HáziPatika.com-nál is dolgoznak nagy karrierváltók.

Valamikor a kamaszkor vége felé legkésőbb kénytelenek vagyunk eldönteni, milyen szakmában tudjuk leginkább elképzelni magunkat, milyen karrier az, amit a magunkénak érzünk. Ilyenkor döntünk egy-egy főiskola vagy egyetem, OKJ-s képzés mellett, vagy tesszük le a voksot valamelyik szakmunka mellett. Előfordul azonban, hogy ezekben nem találjuk meg a számításunkat: egymás után végezzük az iskolákat, tanfolyamokat, mégsem leljük a kiutat, örömünket benne, nem fekszik semmi, amibe belekezdünk, esetleg rájövünk, hogy nincs hozzá lelkünk, gyomrunk, kitartásunk.

Aki mer, az nyer

A szerencsésebbek azonban mernek nagyot álmodni, 180 fokot fordulni, és sikert kovácsolni a küzdelmekből. "Minél komplexebb az érdeklődési körünk, persze annál nehezebb a dolgunk, ezért semmiképp ne legyen elkeseredett az, aki az érettségi vagy az egyetemi/főiskolai tanulmányok után még nem ismeri pontosan karriercélját" - véli Salamon Csilla coach, aki nem egy hozzá forduló problémás ügyfél karrierjét terelte utólag helyes mederbe. - "Így lett szoftverfejlesztőből fotóművész, pszichológusból patchwork-művész, cégvezetőből önálló tanácsadó - mert rádöbbent, hogy nem alkalmas emberek irányítására, viszont kiváló ötletei vannak. Mindez nem percek műve, a felismerésig eljutni is hosszú idő, de ha az megszületett, utána már csak cselekedni kell" - teszi hozzá.

A felismerésig vezető út tehát gyakran nem megy segítség nélkül: ebben a barátainkon és családtagjainkon túl a karrierszakértők, a pszichológusok és a pályaorientációs tanácsadók lehetnek segítségünkre végső esetben, illetve a különféle személyiségtesztek.

A statisztikák azt bizonyítják, nem érdemes őrlődni a számunkra nem megfelelő munkahelyen és pozícióban, ugyanis ez a magatartás legalább annyira rossz hatással van egészségünkre, mint a munkanélküliség. Miért nem adjuk meg a lehetőséget magunknak? Inspiráló példáink következnek.

Ági, a HáziPatika.com szerkesztője: "Mielőtt újságíró lettem, állatorvosként dolgoztam. Azért váltottam, mert nem bírtam a munkával járó lelki terhet, az utolsó hozzám behozott kanári halálát is szakmai kudarcként éltem meg. Ilyen szituációban vagy megkeményedik az ember és nem tudja teljes szívből csinálni, vagy vált. Leültem egy kávézóban egy laptoppal, megnéztem, mi az a szakma, amibe 30 évesen is belevághatok. Így maradt az újságírás és a Sanoma Médiakadémia. Elvégeztem, a gyakorlat alatt pedig dolgozott bennem a 'doki vér', a segíteni vágyás: feltettem a kérdést, hogy miért ne maradhatnék egészségügyi vonalon? Így kerültem a HáziPatikához gyakornokként, később pedig szerkesztőként. Nem bántam meg.

Gergő, a HáziPatika.com vezető szoftverfejlesztője: "Mielőtt rájöttem, hogy valójában szoftverfejlesztéssel szeretnék foglalkozni, több egyetemet, munkahelyet is kipróbáltam, tanultam állatorvosnak, dolgoztam értékesítésben, belekóstoltam az erdőmérnök-tanoncok életébe, húztam az igát ügyfélszolgálaton. Amire nagyon jó szívvel emlékszem vissza, az egy vidéki körzet több mint egy éves mentőápolói szolgálata volt. Az utóbbi évtizedben azonban a programozás mellett maradtam. Legközelebb talán kipróbálom a hajózást vagy az űrkutatást."

Andi, a HáziPatika.com sales-ese: "Eredeti végzettségemet tekintve tanító, szociálpedagógus és újságíró vagyok. Egy általános iskolában voltam napközis tanár, majd angolt tanítottam hátrányos helyzetű gyerekeknek. Ebből nem tudtam megélni, bár imádom a gyerekeket, mégis tovább álltam. Voltam recepciós, asszisztens, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy sales pozícióban dolgozom. Sosem kerestem tudatosan állást, mindig sodródtam, de mindig volt mit dolgoznom. Én ebben hiszek, hogy amit az élet hoz, el kell fogadni, nem az álláskereső portálokon csüngeni."

Judit, a HáziPatika.com szerkesztője: "Eredeti 'szakmámat' tekintve politológus vagyok, de a jogi egyetemre is már a tanárképzésből fújt a szél. Az újságírás előtt egy alapítványnak dolgoztam, konferenciákat szerveztem, könyvkiadással, politikai kommunikációval is foglalkoztunk. Nagyon szerettem, de sajnos nem nagyon volt lehetőségem továbblépni: politikusi pályára nem szerettem volna menni, az elemzői szerephez pedig túlságosan idealistának éreztem magam. Nagy sírások közepette búcsúztam attól az élettől, de a mai napig figyelemmel követem a közéletet és időnként még hosszas elemzésekbe is bocsátkozom, a kollégáim és a családtagok nagy örömére."

(Válság alatt) váltani?

A szakértő nem csupán arra az esetre javasolja a sarkon fordulást, ha valamilyen más szakmára vágynánk, szerinte ugyanis akkor is ajánlott a "felülvizsgálat", ha az adott munkahelyen nem találjuk a helyünket. "Készítsünk útvonaltervet, már ne kapaszkodjunk görcsösen az amúgy biztosnak hitt, de halálra unt, számunkra érdektelen, esetleg gyomorégető jelenlegi foglalatosságunkhoz. A gazdasági válság szorongáskeltő módon határt szab fantáziánknak, nyirbálja vágyainkat és ezáltal önbizalmunkat, próbálja beszűkíteni mozgásterünket. Ennek ellenére merjük szabadon megtervezni új önmagunkat a munka frontján, a karrier világában és mozduljunk ennek irányába" - javasolja Salamon Csilla, aki rögtön hozzáteszi azt is, hogy semmi nem hullik az ölünkbe, az erőfeszítések rajtunk állnak, de a kitartásért járó pozitív eredmény nem marad el.

A váltás sosem könnyű: attól függően, hogy korábban mennyire sikerült vágyainkat kiélni munkánk során, illetve mennyire szenvedett csorbát személyiségünk a tévúton, személyenként eltérő és kihívásokkal telibb lehet.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+34, +39 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában derült, gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag