Az idei szabadságokat eddig kell kiadni

A Munka törvénykönyve szerint év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát, a jogszabálytól csak kivételes esetekben lehet eltérni.

Hogyan kell szabályosan beteget jelenteni a munkahelyünkön? Részletek itt.

Számos cég küzd jelentős elmaradásokkal a szabadságok kiadásánál, a helyzet megoldását pedig nehezítheti a munkaerőhiány, illetve a karácsony előtti csúcsidőszak fokozott terhelése is - hívta fel a figyelmet sajtóközleményben a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. A cég arra is rámutatott, hogy a munkavállaló az éves szabadságkeretéből hét munkanappal szabadon rendelkezhet, ezt az időkeretet pedig a munkáltató köteles legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni, ha a munkavállaló a kérést legalább 15 nappal korábban jelezte.

A karácsony előtti csúcsidőszakban nehezen adják ki a szabadságokat a munkáltatók
A karácsony előtti csúcsidőszakban nehezen adják ki a szabadságokat a munkáltatók

Mikor vihető át a szabadság?

A következő évre csupán az életkor szerint járó pótszabadság vihető át, amely kortól függően 1-10 nap lehet. Ugyanakkor a pótszabadság átvitele nem automatikus, erről a feleknek naptári évenként külön meg kell állapodniuk, és ekkor is csupán a tárgyévet követő év december 31-éig adhatóak ki. A szabadság abban az esetben csúszhat még át 2019-re, ha a munkavállaló 2018 végén kezdi meg a szabadságát, ekkor ugyanis 5 munkanapot áttolhat jövőre, azaz ha valaki már idén december 28-án pénteken szabadságra megy, még 2018-as szabadsága terhére egészen január 8-ig pihenhet, amennyiben a szabadságát közben nem szakítja meg. Azoknál a munkavállalóknál viszont, akik az év utolsó negyedévében kezdték munkaviszonyukat, az adott időszakra járó tárgyévi szabadság a következő év március 31-ig adható ki.

Milyen tünetekről ismerhető fel a kóros munkamánia? Hány ember hal meg Japánban emiatt évente? Részletekért kattintson!

Mindezeken felül előfordulhat, hogy a munkavállalónál merül fel olyan ok, amely nem teszi lehetővé a szabadság kiadását, az ok megszűnését követően azonban 60 napon belül meg kell kezdeni a szabadság kiadását. Példaként említhető erre a keresőképtelenséget jelentő betegség vagy a gyesről való visszatérés.


A szabadság nem vész el

Hány munkanap jár a munkavállalónak a Föld különböző vidékein? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

A Trenkwalder szerint az év végéhez közeledve minden cégnek időszerű átvilágítani, melyik munkavállalója hol tart az idei szabadságok felhasználásában, már csak azért is, mert a munkáltató 15 nappal előre köteles közölni dolgozójával, ha szabadságra küldi. A munkavállalók ki nem adott szabadsága nem vész el, annak kiadását a munkavállaló a munkaviszony tartama alatt később is követelheti. Igaz, a szabadság pénzben ekkor sem váltható meg - arra csak a munkaviszony megszűnése esetén van lehetőség.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +29 °C
Minimum:
+12, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a napsütés mellett főként délnyugaton lesz több a gomolyfelhő, a Dunántúlon helyenként záporokra kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag