A koronavírus-járvány így alakítja át a munkaerőpiacot

A koronavírus-járvány miatt folyamatos változásban van a világ munkaerőpiaca: egyre többen veszítik el az állásukat, miközben bizonyos pozíciók kifejezetten keresettek lettek. De tényleg olyan rossz a helyzet, mint azt sokan hiszik?

Miközben a világ a COVID-19 ellen küzd, a cégek megpróbálnak alkalmazkodni a szigorú szabályokhoz, megkötésekhez, és folytatni tevékenységüket. A mostanihoz hasonló változások általában elbocsátásokhoz, szabadságolásokhoz, fizetéscsökkenéshez vezetnek, és minél szigorúbb a karantén, annál magasabb a munkanélküliség.

Közel 25 millió ember maradhat munka nélkül

Már több mint 1000 elbocsátásról nyilatkoztak különféle vállalatok, és az előrejelzések alapján a helyzet szerte a világon nem sok jóval kecsegtet. A Nemzetközi Munkásszövetség szerint "a világjárvány emelheti a globális munkanélküliség szintjét, és közel 25 millió ember veszítheti el az állását" (forrás: ILO.org, 18/03/2020). A munkanélküliségről szóló előrejelzések azonban gyorsabban terjednek, mint hogy az emberek ténylegesen elvesztenék az állásukat.

A Jooble állásgyűjtő portál napi látogatottsági adatai 71 országban (március 13. és 29. között)
A Jooble állásgyűjtő portál napi látogatottsági adatai 71 országban (március 13. és 29. között)

Máricus hónap folyamán az álláskeresés utáni érdeklődés folyamatosan csökkent (50 százalékos csökkenést mértek), és az is kiderült: a hatóságok által bevezetett 2 vagy 3 hetes karantén és az álláskeresési tendenciák csökkenése között közvetlen kapcsolat van minden országban, mely a vírussal küzd.

A látogatottság csökkenése (USA, Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság).
A látogatottság csökkenése (USA, Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság).

Ugyanakkor az aktív álláshirdetések száma (tehát az egy napon feladott hirdetések száma) a legtöbb európai országban és az USA-ban is változatlan - az álláshirdetések számának csökkenése fokozatosabb, mint a munkanélküliek számának növekedése. Ha figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy csak az USA-ban a munkanélküli segélyre bejegyzett emberek száma az elmúlt héten elérte a 3 milliót (forrás: Reuters, 26/03/2020), a fő probléma az, hogy az emberek nem keresnek álláslehetőségeket, miközben a munkaadók nem sietnek lezárni feladott álláshirdetéseiket.

Napi feladott álláshirdetések száma Oroszországban, az USA-ban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban.
Napi feladott álláshirdetések száma Oroszországban, az USA-ban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

Keresettek az ügyfélszolgálati munkatársak és a szerelők

A munkaadók szemszögéből nézve a karantén még nincs lényeges hatással a különböző szférák munkaerőigényére. Viszonylag kevés álláshirdetés van projektvezető, programozó, üzletvezető és könyvelő állásokra, ellenben az ügyfélszolgálati munkatárs, technikai menedzser, szerelő, sofőr, raktári munkás és adminisztratív munkatárs pozíciók nagyon keresettek a többi között Olaszországban, Spanyolországban, Magyarországon és Németországban. Itthon több olyan aktuális állásajánlat is van, ahol a fentebb már említett pozíciókra keresnek embert.

A munkaadó vállalatok egyébként folyamatosan tesznek lépéseket azért, hogy átálljanak az új munkakörülményekre, a munkakeresők pedig az utóbbi két hétben gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez. A francia vezetőség például felhívást tett közzé azok számára, akik munkanélküliek lettek, hogy csatlakozzanak a mezőgazdasághoz, és segítsenek a termelőknek. Érdekesség, de az utóbbi két hétben a fr.jooble.org legkeresettebb álláslehetőségei a "szezonális betakarítás" és a "szezonális mezőgazdasági munka" volt - ez 54 723 keresést jelent.

A németek szintén a mezőgazdaság felé irányulnak. Korábban a legkeresettebb pozíció az úgynevezett "minimunka" és hétvégi munka volt, az elmúlt két hétben azonban több mint 29 280 keresés történt mezőgazdasági és takarmánybegyűjtési állásokra, így ezek lettek a legnépszerűbbek.

A karantén által bevezetett korlátozások arra is hatással vannak, hogyan keresnek az emberek munkát. Spanyolországban a "takarítás" helyett "kórházi takarítás" kulcsszóra keresnek, Olaszországban pedig a "dajka" kulcsszót a futármunka és kiszállítási munka váltotta fel. A "patikus futár" kulcsszóra múlt évben az Egyesült Királyságban 7,6 ezerszer kerestek rá, 2020. február 24. és március 8. között pedig több mint 30 ezren vadásztak hasonló munkát, és jelenleg ez a 16. legkeresettebb állás március 16. óta.

Az egyik legfontosabb változás a jelenlegi helyzetben az, hogy az Amazon 100 000 új állást hirdetett meg. Így az Egyesült Királyságban a vállalat álláshirdetéseinek keresési száma közel háromszorosára nőtt (11 746 most, 4440 korábban), az USA-ban pedig 5 és fél szeresére.

Keresések az Amazon álláshirdetéseire az USA-ban és az Egyesült Királyságban.
Keresések az Amazon álláshirdetéseire az USA-ban és az Egyesült Királyságban.

Sokan keresnek távmunka-lehetőségeket

Ráadásul a jelenlegi helyzet miatt egyre népszerűbb a távmunka. Az online képzések, korrepetálás stb. mellett az álláskeresők aktívan próbálják integrálni képességeiket az új foglalkoztatási formához. Az USA-ban például egyre több olyan kereséssel találkozunk, mint az "online stylist" vagy "online tanácsadó". Ettől függetlenül a látogatóközönség nagy része keres bármilyen távmunka-lehetőséget, hogy pénzhez jusson.

Az online munka, távmunka, részmunkaidő kereséseinek száma.
Az online munka, távmunka, részmunkaidő kereséseinek száma.

Összességében elmondható, hogy a munkaerőpiaci helyzet nem annyira rossz, mint az széles körben elterjedt a médiában. Jelenleg nem a munkanélküliség mértékének kényszeres elemzése a fontos, hanem az, hogy legyenek olyan lehetőségek, amelyeket az emberek ki tudnak használni, és ezáltal képesek legyenek túljutni ezen a nehéz időszakon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció