A koronavírus-járvány így alakítja át a munkaerőpiacot

A koronavírus-járvány miatt folyamatos változásban van a világ munkaerőpiaca: egyre többen veszítik el az állásukat, miközben bizonyos pozíciók kifejezetten keresettek lettek. De tényleg olyan rossz a helyzet, mint azt sokan hiszik?

Miközben a világ a COVID-19 ellen küzd, a cégek megpróbálnak alkalmazkodni a szigorú szabályokhoz, megkötésekhez, és folytatni tevékenységüket. A mostanihoz hasonló változások általában elbocsátásokhoz, szabadságolásokhoz, fizetéscsökkenéshez vezetnek, és minél szigorúbb a karantén, annál magasabb a munkanélküliség.

Közel 25 millió ember maradhat munka nélkül

Már több mint 1000 elbocsátásról nyilatkoztak különféle vállalatok , és az előrejelzések alapján a helyzet szerte a világon nem sok jóval kecsegtet. A Nemzetközi Munkásszövetség szerint "a világjárvány emelheti a globális munkanélküliség szintjét, és közel 25 millió ember veszítheti el az állását" (forrás: ILO.org, 18/03/2020). A munkanélküliségről szóló előrejelzések azonban gyorsabban terjednek, mint hogy az emberek ténylegesen elvesztenék az állásukat.

A Jooble állásgyűjtő portál napi látogatottsági adatai 71 országban (március 13. és 29. között)
A Jooble állásgyűjtő portál napi látogatottsági adatai 71 országban (március 13. és 29. között)

Máricus hónap folyamán az álláskeresés utáni érdeklődés folyamatosan csökkent (50 százalékos csökkenést mértek), és az is kiderült: a hatóságok által bevezetett 2 vagy 3 hetes karantén és az álláskeresési tendenciák csökkenése között közvetlen kapcsolat van minden országban, mely a vírussal küzd.

A látogatottság csökkenése (USA, Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság).
A látogatottság csökkenése (USA, Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság).

Ugyanakkor az aktív álláshirdetések száma (tehát az egy napon feladott hirdetések száma) a legtöbb európai országban és az USA-ban is változatlan - az álláshirdetések számának csökkenése fokozatosabb, mint a munkanélküliek számának növekedése. Ha figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy csak az USA-ban a munkanélküli segélyre bejegyzett emberek száma az elmúlt héten elérte a 3 milliót (forrás: Reuters, 26/03/2020), a fő probléma az, hogy az emberek nem keresnek álláslehetőségeket, miközben a munkaadók nem sietnek lezárni feladott álláshirdetéseiket.

Napi feladott álláshirdetések száma Oroszországban, az USA-ban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban.
Napi feladott álláshirdetések száma Oroszországban, az USA-ban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

Keresettek az ügyfélszolgálati munkatársak és a szerelők

A munkaadók szemszögéből nézve a karantén még nincs lényeges hatással a különböző szférák munkaerőigényére. Viszonylag kevés álláshirdetés van projektvezető, programozó, üzletvezető és könyvelő állásokra, ellenben az ügyfélszolgálati munkatárs, technikai menedzser, szerelő, sofőr, raktári munkás és adminisztratív munkatárs pozíciók nagyon keresettek a többi között Olaszországban, Spanyolországban, Magyarországon és Németországban. Itthon több olyan aktuális állásajánlat is van, ahol a fentebb már említett pozíciókra keresnek embert.

A munkaadó vállalatok egyébként folyamatosan tesznek lépéseket azért, hogy átálljanak az új munkakörülményekre, a munkakeresők pedig az utóbbi két hétben gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez. A francia vezetőség például felhívást tett közzé azok számára, akik munkanélküliek lettek, hogy csatlakozzanak a mezőgazdasághoz, és segítsenek a termelőknek. Érdekesség, de az utóbbi két hétben a fr.jooble.org legkeresettebb álláslehetőségei a "szezonális betakarítás" és a "szezonális mezőgazdasági munka" volt - ez 54 723 keresést jelent.

A németek szintén a mezőgazdaság felé irányulnak. Korábban a legkeresettebb pozíció az úgynevezett "minimunka" és hétvégi munka volt, az elmúlt két hétben azonban több mint 29 280 keresés történt mezőgazdasági és takarmánybegyűjtési állásokra, így ezek lettek a legnépszerűbbek.

A karantén által bevezetett korlátozások arra is hatással vannak, hogyan keresnek az emberek munkát. Spanyolországban a "takarítás" helyett "kórházi takarítás" kulcsszóra keresnek, Olaszországban pedig a "dajka" kulcsszót a futármunka és kiszállítási munka váltotta fel. A "patikus futár" kulcsszóra múlt évben az Egyesült Királyságban 7,6 ezerszer kerestek rá, 2020. február 24. és március 8. között pedig több mint 30 ezren vadásztak hasonló munkát, és jelenleg ez a 16. legkeresettebb állás március 16. óta.

Az egyik legfontosabb változás a jelenlegi helyzetben az, hogy az Amazon 100 000 új állást hirdetett meg. Így az Egyesült Királyságban a vállalat álláshirdetéseinek keresési száma közel háromszorosára nőtt (11 746 most, 4440 korábban), az USA-ban pedig 5 és fél szeresére.

Keresések az Amazon álláshirdetéseire az USA-ban és az Egyesült Királyságban.
Keresések az Amazon álláshirdetéseire az USA-ban és az Egyesült Királyságban.

Sokan keresnek távmunka-lehetőségeket

Ráadásul a jelenlegi helyzet miatt egyre népszerűbb a távmunka. Az online képzések, korrepetálás stb. mellett az álláskeresők aktívan próbálják integrálni képességeiket az új foglalkoztatási formához. Az USA-ban például egyre több olyan kereséssel találkozunk, mint az "online stylist" vagy "online tanácsadó". Ettől függetlenül a látogatóközönség nagy része keres bármilyen távmunka-lehetőséget, hogy pénzhez jusson.

Az online munka, távmunka, részmunkaidő kereséseinek száma.
Az online munka, távmunka, részmunkaidő kereséseinek száma.

Összességében elmondható, hogy a munkaerőpiaci helyzet nem annyira rossz, mint az széles körben elterjedt a médiában. Jelenleg nem a munkanélküliség mértékének kényszeres elemzése a fontos, hanem az, hogy legyenek olyan lehetőségek, amelyeket az emberek ki tudnak használni, és ezáltal képesek legyenek túljutni ezen a nehéz időszakon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)