Veszélykeresők

Az extrém sportok általában az individualitásról, önmagunk próbára tevéséről, az egyre magasabb szintű eredményekről, a teljesítőképesség határainak kiterjesztéséről, a vakmerőségről és az örömről szólnak. De nem szabad elfeledkezni a veszélyeiről sem.

Zuhanórepülés

A nap a szemembe sütött a strandon, ahogy próbáltam követni a kosarat, amit egyre feljebb és feljebb húzott egy daru. Szemellenzőt formáltam a kezemből, hogy lássam a lányt, aki kiszállt a kosárból és megállt az állvány peremén. Nem egy sportos alkat, kissé kövér, alacsony, eredetileg tejfehér bőre nagyon megpirult. Csak nem fog onnan leugrani? Hát van ennek anyja? Miért hagyják? Kinek akar bizonyítani? Nagyjából idáig jutottam a gondolataimban, mert már ugrott is. Nem kiabált, nem sikoltott, csak zuhant. Nagyjából középtájon a pólóját igazgatta. Vagy talán a kötelét kereste? Ha nem látom, nem hiszem el. Valaki 4-5 másodpercig teljesen szabadon esik a 130 méteres mélységbe, arccal a tenger és a sziklák felé, lábán egy kötéllel, és azzal foglalkozik, hogy ne lássák fedetlenné vált felsőtestét. Nő - mondaná egy férfi. Igen, nő, de nem is akármilyen. Vakmerő vagy felelőtlen?

Ugrás, kilövés?

Manapság annyi extrémnek nevezett sport van, hogy mindenki megtalálhatja a maga "őrültségének" megfelelőt. Hogy kit mi hajt az általában veszélyes extrém sportok felé, az már a pszichológia tárgykörébe tartozik. Az viszont már a társadalom felelőssége, hogy figyeljünk, az extrém sportok űzői rendelkeznek-e a megfelelő orvosi vizsgálattal, tisztában vannak-e saját erőnlétükkel, fizikai teljesítőképességük határaival, tudják-e milyen betegségek esetén nem tanácsos a választott sportág. Az egyik legismertebb extrém sport a bungee jumping, vagyis magyarul a "mélybe ugrás".

Az ugrás után mintegy 4,5 másodperc szabadesés következik, majd a gumikötél fokozatosan megnyúlik, és egyre jobban lelassít. Ez még körülbelül 4 másodperc. A súly alapján kiszámolják, hogy az ugró perverz módon közel, csupán néhány méterrel a föld (víz) felett álljon meg. Ez után a kötél korábbi megnyúlása miatt elkezd emelni, és olyan lendületet ad, hogy miután a kötél normál állapotába zsugorodott vissza, az ugró újra 100 m magasba kerül. Majd megáll, és mintegy 2 másodpercig ismét szabadon esik a megállás előtt. Ma már Magyarországon is találhatnak maguknak ugrási lehetőséget a veszélyre vágyók, egyes rendezvényekhez kapcsolódva vagy a vízpartokon, nagyobb strandokon.

Fontos tudnivaló, amire Krétán például többnyelvű feliratok, táblák hívják fel a figyelmet: bizonyos betegségek, élethelyzetek esetén az ugrás akár közvetlen életveszélyt is jelenthet. Ilyen például a várandósság, szív-érrendszeri betegség, magas vérnyomás, epilepszia. Semmivel sem kevésbé elképesztő a sling shot, ami nyersfordításban gumikilövést jelent. Külső szemlélőnek olyan, mint egy parittya. Vajon milyen lehet parittyagolyóként kilövésre várakozni, két 40 méteres pózna között függve gumikötelekre kötött két- vagy háromszemélyes gömbben?

Víz alatt

A búvárkodás nem igényel különleges fizikumot, bár egy komplett felszerelés bizony 30-35 kg, és az meg kell tudni mozdítani. Igaz, mindez a víz alatt súlytalan, de a felszínen elég nehézzé válik, ha "megjön a gravitáció". A hobbi búvárkodáshoz sűrített levegőt (és nem oxigént, mint ahogy azt sokan tévesen hiszik) használnak. Egy merülés a búvártól, a merülés mélységétől, a levitt levegő mennyiségétől stb. függően 25-80 perc körül mozog, általában 35-45 perc. A maximálisan megengedett mélység sűrített levegővel 30 méter, speciális vizsgával 40 m, de a merülések tipikusan 15-30 m között történnek. Az ún. mélységi mámor már 30 m körül elkezdődhet, és 66 méter környékén már szinte biztos a halál a sűrített levegős búvárnak.

A búvárkodást a veszélye miatt próbálják szabályozni, ezért bizonyos dolgokat speciális vizsgák vagy szintek eléréséhez kötnek. Egyes helyeken például a "sima", nyílt vízi búvár-kártyával 18 m mélység alá nem engednek merülni, az ennél mélyebb helyekre csak haladó, vagyis Advanced OW búvárt engednek. Átlagos nyaralós hobbi búvár számára egy haladó (Advanced Open Water) szint jellemzően elég. 30 m alá sűrített levegővel csak speciális tanfolyamok elvégezése után lehet menni, de 50-55 méter alá egyáltalán nem szabad. Az ez alatti területek már erősen a technikai sport kategóriába tartoznak, ahol speciális gázkeveréket és nem sima sűrített levegőt használnak a merüléshez, és a merülés is szigorúan, percre előre meg van tervezve. Léteznek még ún. kiegészítő képesítések, illetve tanfolyamok, mint a mentőbúvár, búvárfotós, roncsmerülő, nitrox, és még sorolhatnánk.

Hullámok taraján

Laikusok számára a víz felett végezhető divatos extrém sportok sem tűnnek nagyon veszélytelennek. Ismerni azonban azoknak is célszerű ezeket, akik saját maguk számára már nem tartják elképzelhetőnek ezek kipróbálását. Mindennél veszélyesebb ugyanis, ha "gyalogosan" úszkáló téved ezek útjába. A hullámok tetején táncoló eszközök között legelterjedtebb a jet ski: egy belső vízsugaras meghajtású motoros vízi jármű. 1965-ben találták fel, azóta két fajtája alakult ki: az üléssel felszerelt és az állva irányítható típus. Kialakítástól függően 1-4 személy utazhat rajta. Elsősorban sport, rekreációs és vízirendészeti-életmentési célokra használják. Hivatalos neve personal watercraft, azaz személyi vízi jármű.

Tengeri vízisport volt a vízisí, de mára édes vizeken is szívesen űzik, már ahol engedélyezett. A vízisín belül megkülönböztethetünk három számot is. Az első a szlalom, ahol a program egyértelmű, bójákat kell kerülgetni, lehetőleg hibátlanul. A második az ugrás, ami a sáncokról való elrugaszkodásnak a próbája, míg a trükk, más néven forgás a vontatás közbeni trükkök bemutatását jelenti. Ha a vízisízőt motorcsónak húzza, ez a megoldás elég drága, mivel benzinnel megy, ráadásul a környezetvédők sem örülnek a vizek szennyezésének, ezért kitalálták a kábeles pályákat. Itt a vízisízők egy kötélszerű kábelbe kapaszkodnak, és így az elektromos árammal működő szerkezet helyettesíteni tudja a motorcsónakot és a benzinre sincs szükség többé. Ez ugyan olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás, azonban sokan azt állítják, hogy mégiscsak a motorcsónakos vízisíelés az igazi. A kábeles pályáknál rögzített a pálya útvonala, nem érheti meglepetés az embert, hiszen nincs jelen a motorcsónak-vezető, aki hirtelen kanyarokkal és hatalmas hullámokkal tudja megviccelni a mögé kötött vízi akrobatát.

Barefoot a vízisíhez kapcsolódó extrém "leszármazott", melynek jelentése "mezítlábazás", még több ügyességet igényel, mint a vízisí. A barefootban ugyanis nincs a lábon semmi, a lehető legkisebb vízfogófelületen kell tehát megtartania magát annak, aki erre vállalkozik. Nem lehet könnyű! Az 1980-as évek elején szörfösök kellő hullámok hiányában kitalálták, hogy szörfjeiken állva egy hajó után kötéllel vontatva érik el a sikláshoz szükséges sebességet - ez a Wakeboard. A kezdetleges deszkák szinte csak motorcsónak mögötti siklásra voltak alkalmasak. A sporteszköz fejlődésének segítségével a vízi deszkások dolga is egyre könnyebb lett. Elkezdődött a sportág mai arculatának kialakulása. A wakeboard hazánkban is igazán népszerű nyári sport lett.

Sziklák között

A hegyekből alázúduló víz alakította kisebb-nagyobb vízeséseken való lecsúszás a canyoning, amely a sziklamederben, a vízesések tetejéről a víz által vájt mély medencékbe és általában az indulásnál kapott segítséggel történik. Az elkerülhetetlen hegymászástól eltekintve ez a sport is élménydús. Nehéz elképzelni, hogyan lehetséges ép bőrrel megúszni a sziklákon való meredek zuhanást - a megérkezésről nem is beszélve. A vízesések tetejéről tapasztalt segítők irányításával lehet lecsúszni a vízzel teli medrekbe. A nagyobb 4-12 személyes gumicsónakon való vadvízi evezés a rafting. Mára Magyarországon a vadvízi sportok gyűjtőneve lett.

A legelterjedtebb vadvízi sportok egyike, mivel egyben a legbiztonságosabbnak is számít. A raftokban való túrázás speciális tulajdonsága, hogy teljes és összehangolt munkát kíván a bent ülőktől, ezért különösen alkalmas team building (csoportépítés) jellegű programokhoz. A rafting másik speciális tulajdonsága, hogy a nagyobb biztonság miatt jól használható családi túrákra is. Ezeket a csónakokat általában egy ember irányítja, aki leghátul ül. A hatékony előrejutás legfontosabb feltétele, hogy a raft mindkét oldala egyszerre evezzen, vagyis összhangban legyen. Ha valaki először van vadvízen leginkább a raftingon keresztül érdemes kipróbálni a vadvízi sportok örömeit.

Páros légakrobatika

Nagyon népszerű extrém sport a tandemugrás, ami tulajdonképpen páros ejtőernyős ugrás 3-4000 m magasságból. Ezt a magasságot a repülőgép mintegy 15 perc alatt éri el. Az ugrási magasság elérésekor a tandempilóta az utassal összeköti magát és kiugranak a repülőgépből. Ugrás után a tandempilóta stabil zuhanási testhelyzetet vesz fel, így a zuhanás teljes ideje alatt az utas élvezheti az eléje táruló látványt, átélheti a repülés élményét. Azt, hogy mintegy 200 km/h sebességgel zuhannak, csak a levegő süvítése árulja el. 40 másodperc zuhanás után körülbelül 1200 m magasságon a tandempilóta nyitja az ejtőernyőt. Erről a magasságról lassan ereszkednek alá, mert az ejtőernyő szinte süllyedés nélkül vízszintes irányban is képes vitorlázni. 4-5 perc vitorlázó repülés után az ejtőernyő süllyedését minimálisra csökkentve nagyon puha a földet érés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő