Véleményformálók, akik nélkül más lenne a világ

...és nem csak más, esetleg kevesebb vagy szegényebb. A mondat sokféleképpen befejezhető, az alábbi gondolkodók mégis milliók életére voltak hatással.

Bahá'u'lláh (1817-1892)

Bahá'u'lláh perzsa nemesi család gyermeke volt, aki Báb (isten hírnöke) követője lett. Elhatározásáért börtönbe vetették, ahol misztikus élményben volt része: isten kinyilvánította neki, hogy ő az, akinek eljövetelét a Báb hírül adta. Bahá'u'lláh tanításai adják a legfiatalabb független világvallás, a mindössze 160 éves bahá'í hit alapjait. Legfontosabb célja az emberiség egységének elérése. Világszerte 6 millió követője van, bár hazájában, Iránban üldözik őket.

Csíkszentmihályi Mihály (1934-)

A fiumei születésű pszichológus tanulmányai során rájött, hogy a festők alkotás közben úgy viselkednek, mintha transzba esnének. Ezt a jelenséget olyan egyéb tevékenységek (például sport,zenélés) közben is megfigyelte, melyek során az ember a puszta cselekvéstől jól érzi magát. Később ezen megfigyeléseiből származtatta a flow (áramlat) gondolatát, mellyel a boldogság egy lehetséges útját kínálta. Egy emberöltő megfigyeléseit feldolgozó könyvében (Az öröm művészete - Flow a mindennapokban) azon örök kérdésekre ad választ, hogy mi a boldogság, és hogyan lehetünk boldogok. Csíkszentmihályit ma a flow-élmény legkiválóbb kutatójának tartják, "boldogságtudománya" komoly lehetőségekkel kecsegtető kutatási területté nőtte ki magát.

Dr. Robert O. Young (1952-)

Dr. Young az Új Biológia (megtalálni a betegségek valódi okát) feltalálója, biokémikus, sejtbiológus. Karrierjét azon hiányzó láncszemek megtalálásának szentelte, amelyek szükségesek az egészség mibenlétének teljes megértéséhez. Dr. Young szerepe azonban nem "csak" ettől kulcsfontosságú. Nevéhez fűződik a pH Csoda című könyv, ő a lúgosítás és energizálás filozófiájának szülőatyja, s legfontosabb kutatási eredményei között van a cukorbetegség, a rák- és az érelmeszesedés lehetséges kiváltó okainak feltérképezése.

Dan Brown (1964-)

Amerikai regényíró, művészettörténész, az elmúlt évek egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó könyve, a Da Vinci-kód szerzője. Brown bestsellere több mint 80 millió eladott példányával és óriási társadalmi hatásával a műfaj legsikeresebb darabja lett. A szerző állítása szerint a könyvben szereplő valamennyi tény pontos és valós, amely kijelentéssel elsőként a Római Katolikus Egyház szállt szembe, hiszen az írás közvetlenül támadja a legfőbb katolikus dogmákat. Az írója által azonban mégis csak egy izgalmas kriminek szánt történet kapcsán világszerte könyvklubok, olvasócsoportok, magyarázó- és ellenkönyvek születtek, a történetet megfilmesítették, s hét évvel a regény születése után is sokak foglalkoznak a Da Vinci-kód rejtélyével.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag