Védi a gyerekeket a barátság

A legújabb vizsgálatok szerint gyermekek esetében a legjobb barát segíthet megbirkózni a negatív élményekkel és az ártalmas pszichológiai behatásokkal.

"A legjobb barát jelenléte minden esetben hatással van a gyerekek szervezetére és pszichéjére, akkor is, ha épp negatív behatások érik" - nyilatkozta William Bukowski, a Concordia Egyetem Emberi Fejlődés Kutatóintézetének pszichológus professzora. "Ha egy tanárral vagy osztálytárssal való konfrontálódáskor a gyerekek egyedül vannak, jelentősen megnő kortizol-szintjük és csökken az önértékelésük."

A kutatás alatt a tudósok 103 ötödik és hatodik osztályos fiút és lányt kértek meg, hogy négy napig naplóban rögzítsék érzelmeiket és élményeiket. Ez idő alatt rendszeres nyáltesztekkel a gyerekek kortizol nevű stresszhormon-szintjét is mérték a szakértők.

A Developmental Psychology című szaklapban publikált eredmények szerint negatív élmények hatására a gyerekek szervezetében megnőtt a kortizol-elválasztás és csökkent az önértékelés, de csak abban az esetben, ha egyedül voltak. Ha legjobb barátjuk is jelen volt, a kellemetlen élmények negatív hatása csökkent.

"Ezek nagyon fontos megfigyelések, hiszen gyerekkori negatív élményeink egész felnőttkorunkban végigkísérhetnek minket" - magyarázta Bukowski. "A fokozott kortizol-kiválasztás jelentős fiziológiai változásokat, például immunrendszer-gyengülést és elégtelen csontképződést válthat ki. Láthatjuk, hogy az állandó stressz lassíthatja a gyerekek fejlődését.

Korábbi vizsgálatok során sikerült már bizonyítani, hogy az erős barátságok segíthetnek megóvni a gyerekeket az iskolai erőszaktól, a kiközösítéstől és az agresszió más megjelenési formáitól.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő