Valóban gyógyít a szeretet!

Valóban csökkenthetik a betegek szenvedéseit a gondoskodó és kedves nővérek, és a nagymama sütije is sokkal finomabb, ha tudjuk, szeretettel készült - állítják új tanulmányukban a Maryland Egyetem pszichológusai.

"Ahogyan egy másik személy szándékaiban olvasunk, a szándéktól függően úgy változnak a mi fizikai tapasztalásaink is a világról" - mondta Kurt Gray professzor, a tanulmány szerzője.

A kutatók több kísérletet is végeztek, hogy bebizonyítsák, a jó szándéknak valóban hatalmas ereje van. Egy kísérletben például azt tesztelték, hogy a kedvesség valóban csökkenti-e a fájdalmat. A résztvevőket három csoportra osztották, majd mindenki azonos mértékű áramütés kapott a partnerétől. Az első csoport tagjai eközben azt hitték, a partnerük szándéka nélkül, csak "véletlenül" kaptak áramütést. A második csoport tagjai azt feltételezhették, hogy rosszindulatból kapták, míg a harmadik csoport tagjai úgy vélték, hogy valamilyen segítő szándékból részesültek belőle. Érdekes módon a harmadik csoport tagjai számoltak be a legkevesebb fájdalomról. Más kísérletekben is hasonló eredményekre jutottak: ahol egy cukorka ízét kellett értékelni, a résztvevők finomabbnak találták, amit kifejezetten nekik választott valaki, mint ha csak úgy kaptak egyet.

"Az eredmények megerősítik, hogy a jó szándék (még ha nem is teljesen őszinte) csillapíthatja a fájdalmat, örömöt is okozhat, és még az ételek ízét is finomabbá teheti" - mondta a professzor. A tanulmány a Social Psychological and Personality Science online kiadásában jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció