Ugyanúgy mosolyognak a legsikeresebbek

A Time magazinban évente megjelenő top százas listákon szereplő személyek fényképeinek elemzése alapján kimutatták, hogy hasonlóságok fedezhetők fel arcvonásaikban.

"A világ legbefolyásosabb embereinek mosolya közös jegyeket mutatott, függetlenül a foglalkozástól és a nemtől" – számoltak be a szaklapban közzétett elemzésükben a Sevillai Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói. Saját kutatásuk mellett a korábbi vizsgálatokat is számításba vették, amelyek azt próbálták számszerűsíteni, hogy a mosoly mely aspektusai eredményezik a legnagyobb vonzerőt. Eredményeik segítséget nyújtanak a klinikumban dolgozó fogorvosoknak, akik pácienseik ideális mosolyának kialakításán dolgoznak.

"A legfontosabb esztétikai cél a kiegyensúlyozott mosoly kialakítása" – írják a szerzők. Ehhez figyelembe kell venni a páciens fogászati esztétikai jellemzőit, például a fog alakját, elhelyezkedését és színét, valamint a lágyszöveteket és az arc teljes harmóniáját is. Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a mosoly fiziológiai módon befolyásolja más emberek vonzerejének érzékelését.

A kutatás során tehát összesen 168 fényképet választottak ki értékelésre. Személyenként 36, tehát összesen 6048 változót elemeztek ki a mosolyokkal kapcsolatban, amelyeket a PubMed, a Cochrane és a Scopus szaklapokban megjelent szakirodalmakból gyűjtöttek összes. A 36 változót öt csoportra osztották fel, amelyek a következők voltak: a mosoly és az arc aránya, a mosoly arányai, dentális arányok, szimmetriák, és a mosolyt illető egyéb tulajdonságok.

A változók vizsgálata alapján kimutatták, hogy néhány statisztikailag szignifikáns eltérés figyelhető meg a befolyásos férfiak és nők mosolyában. A másik elemzésből viszont az derült ki, hogy nem figyelhető meg jelentős eltérés a mosolyban a személyek foglalkozását tekintve, vagyis számszerűsíthető hasonlóságok fedezhetők fel a különböző foglalkozású befolyásos emberek mosolyában.

A kutatók azt is elmondták, hogy a mosoly vonzerejének megértése azért bír nagy jelentőséggel, mert „az átlagemberek többsége e kritérium alapján ítéli meg a kezelés sikerét, illetve sikertelenségét”.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső