Túl agresszív? Gyakoroljon önkontrollt!

A düh és a harag érzése az emberi élet része. De vajon mi tart vissza bennünket a tettlegességtől vagy egy esetleges gyilkosságtól? A kutatók szerint nem más, mint az önkontroll, ami szerintük ráadásul fejleszthető!

A kriminológusok és a szociológusok már régóta úgy vélik, hogy az emberek akkor követnek el erőszakos bűncselekményeket, ha lehetőségük van rá és alacsony az önkontroll-szintjük. "Ez egy ösztönös dolog" - mondta Thomas F. Denson, az Új-Dél-Wales Egyetem pszichológusa. Dr. Denson és kollégái az elmúlt 10 év során egy új pszichológiai kutatáshoz csatlakoztak, amely során újfajta módszerek segítségével próbálták meg befolyásolni, fejleszteni az önkontrollt. Eredményeikből kiderült, hogy az agresszió és az önkontroll valóban szorosan összefüggnek egymással.

Kísérleteikben az önkénteseket arra kértek, hogy ne egyenek az előttük lévő süteményekből, amíg velük beszélgetnek. Érdekes módon az önmegtartóztatás agresszióhoz vezetett, minél hosszabb ideig kellett ugyanis egy résztvevőnek ellenállnia az édességnek, a szobába megérkező párjával később annál agresszívebben viselkedett.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az önkontroll fejleszthető. Egy másik kísérletben arra kérték az önkénteseket, hogy két hétig használják nem domináns kezüket a mindennapi dolgok során, vagyis aki jobbkezes, próbáljon meg többnyire mindent a bal kezével csinálni. A feladat azért fejleszti az önuralmat, mert minden alkalommal, például amikor a kávét kevergeti valaki, tudatosan a gyengébb kezét kell használni, ami nehezebb számára. A kísérlet végén a résztvevőket egy feszült szituáció elé állították, amelyben lehetőséget adtak a megtorlásra. Kiderült, hogy azok, akik gyakorolták az önkontroll feladatot, kevésbé viselkedtek agresszíven, mint akik nem.

A szakértők szerint az agresszív emberek nem azért képtelenek uralkodni az érzelmeiken, mert nem akarnak, hanem csak azért, mert egyszerűen nem megy nekik. Gyakorlással azonban ez a képesség fejleszthető. A tanulmány a Current Directions in Psychological Science oldalain jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)