Trauma érte? Maradjon ébren!

A legújabb kutatások szerint a felkavaró eseményekre és traumás élményekre adott érzelmi válasz gyengébb lehet, ha ébren maradunk a trauma után, az alvás ezzel szemben elősegíti a kellemetlen emlékek beágyazódását.

A 68 női és 38 férfi (18 és 30 év közötti korosztály) önkéntes részvételével készült mostani kutatásból egyértelműen kiderült, hogy egy felkavaró esemény vagy kép csak abban az esetben vált ki később komoly érzelmi reakciókat, ha a trauma után röviddel álomba merülnek a traumán átesettek.

"Vizsgálataink szerint ha az átélt trauma után később vissza kell emlékeznünk a kellemetlen eseményre, sokkal kevésbé lesz heves az érzelmi reakciónk, ha huzamosabb ideig ébren maradunk a traumát követően" - mondta el a Massachusetts Amherst Egyetem szakértője.

"Érdekes, hogy a traumát átéltek gyakran szenvednek álmatlanságtól, mintha agyunk nem akarná, hogy az alvás beágyazza a felkavaró emlékeket."

A kutatók szerint az alvás emlékmegőrző tulajdonsága az evolúció során fontos szerepet játszhatott abban, hogy őseink jobb túlélési technikákat fejlesszenek ki.

Az életveszélyes helyzetek és traumás emlékek ugyanis mély nyomot hagytak bennük és így könnyebben kerülték el később a hasonló végzetes szituációkat.

A kutatási eredmények a poszt-traumás stressztől szenvedők és a bírósági szemtanúk szempontjából is érdekesek lehetnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: