Tíz tipp, hogy Önnek is igazi ünnepe legyen!

Sokaknak különös tehetségük van ahhoz, hogy elrontsák, ami szép, jó is lehetne, például az ünnepet. Segítünk, hogy Ön ne járjon így!

A kevesebb néha több!

Sajnos, egyre többen már az ünnepi előkészületeket is súlyos stresszként élik meg, így mire eljön az ideje, elcsigázottan, kimerülten ülnek asztalhoz vagy állnak a fa alá, és nemegyszer az a legnagyobb örömük, hogy "túl vagyunk rajta".

Az ünnep örömteli, jó dolog, de manapság, zaklatott világunkban, széteső családok mellett, agyonhajszolt családanyák számára még ez sem ilyen egyértelmű. Nagyon gyakori, hogy a család egyetlen tagja - többnyire a nő -, és persze munka után végez minden előkészületet, de az elvárások ugyanolyanok, mintha a hagyományos nagycsaládban, főállású háziasszonyként tehetné. Ezért nemegyszer, mire mindennel elkészül, már annyira fáradt, kedvetlen, hogy már a legfinomabb fogásokban sem talál örömet, a kóstolgatás, a sütés zsírszaga stb. miatt az ételek már csak csömört váltanak ki belőle.

Másik véglet, amikor valaki annyira túlbecsüli a család, a vendégek befogadó kapacitását, hogy már csak azért eszik jóval többet a kívántnál és a kelleténél, hogy ne vesszen kárba a sok drága finomság. Így gyakori, hogy az ünnepek után a kellemetlenül feszülő ruhák, a feleslegesen bevitt kilók jelentik a legmaradandóbb emléket. Összeállításunkban olyan tippeket, jó tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek abban, hogy tudatosan szervezhessen örömteli, a testi-lelki egészséget erősítő ünnepet magának és családjának.

Azt tegye, amit valóban akar!

Igazából ki nem állhatja a kényszeredett nagycsaládi ebédeket, gyűlöli az anyós kritikus vizsgálódását, a nagypapa borszagát, falra mászik attól, hogy versenyeznie kell a többiekkel, ki süti-főzi a legfantasztikusabb ünnepi menüt? Szálljon ki ebből a játszmából, tegye azt, amit valóban szeretne, és ami a saját családjának valódi örömet szerez!

Készülődjünk örömmel!
Készülődjünk örömmel!

Ajándékozza meg magát lazítással!

Nem dől össze a világ, ha egyszer egy kellemes üdülőhelyen tölti a karácsonyt a család, ahol Önt is kiszolgálják, ahol valóban csak egymással, társával, gyerekeivel, illetve önmagával, igazi pihenéssel foglalkozhat. Ha erre nincs mód, ajándékozza meg magát legalább annyi könnyítéssel, hogy az ünnepnapok egyikén nem otthon, hanem egy étteremben ebédel a család. Ha egyszer megszakítja valaki a rokonságban beidegződött, kényszeres szokások sorát, könnyebb lesz változtatni, ésszerűsíteni, valóban örömtelivé tenni utána az együttléteket.

Fogjon hozzá örömmel!

Főzni, új ötleteket megvalósítani, vendégséget szervezni, rokonokkal találkozni nagyon jó dolog is lehet, így örömét is lelheti benne. Ha úgy fog hozzá, hogy végre van módja mást csinálni, mint a hétköznapokon, az előkészületek ideje, a nagy sütés-főzésre szánt idő is pihenésnek számít majd.

Tervezze meg!

Sokkal sikeresebb lesz a szervezés, ha jó előre megtervezi: határozza el az ünnepi menüt, készítsen hozzá részletes bevásárló listát. Számolja ki a szükséges mennyiségeket, aszerint, hogy hányan ülik majd körül az ünnepi asztalt. Sokkal gazdaságosabban "úszhatja meg" a vásárlást így, és elkerülheti vele a kapkodást, az elfelejtett, kifogyott hozzávalók utáni rohangálást is az utolsó pillanatokban.

Nem mindegy, mit, hogyan!

A hagyományos magyar konyha azok gasztronómiája volt, akik egész évben kemény munkát végeztek, és csak az ünnepeken tudtak megpihenni. Számukra nem okozott gondot, nem eredményezett elhízást a bő zsírban sült húsok, a rengő hájú pecsenyék, cukortól havas sütemények fogyasztása, hiszen bőven ledolgozták a felesleges kalóriákat. Ma azonban érdemes itt is, ott is "csalni" egy kicsit: gondosabban megválasztani a húsokat, zsírszegényebb, de igazi jó minőségű alapanyagokat keresni, cukor helyett esetleg gyümölccsel édesíteni, és a modern konyhatechnológia lehetőségeit is kihasználni. A bő olaj helyett például a sütőzacskóban, fóliában, római tálban való sütés kíméletesebb és aromásabb is lehet.

Színek és ízek

Miért kellene ragaszkodni a megszokott rizs, krumpli körethez? Legalább a köret egy részét váltsa ki valami újdonsággal: párolt zöldséggel, öntött salátával, esetleg gyümölccsel. Az étvágyat is javítja, az asztalt is mutatósabbá teszi, ha színes zöldségeket használ. A sárga, a vörös, a sötétzöld zöldségek nemcsak díszítik az ételt, hanem jótékony hatásúak, többek között antioxidáns-tartalmuk miatt.

Használja a hozzávalókat szépségápolásra is!
Használja a hozzávalókat szépségápolásra is!

Tegye el szem elől!

Az előkészületek, az ünnepek nagy kísértése, hogy lépten-nyomon "bekapunk valamit" a készülő finomságokból vagy a jó előre kikészített édességekből, kínálókból. Sokkal jobb étvággyal lehet enni, ha ezeket a felesleges falatokat elkerüli: az elkészült ételeket tegye el szem elől, takarja le, tegye el a hűtőbe, és csak tálaláskor vegye elő. Hogy a kóstolgatás se telítse el, csak a kóstoláshoz épp elegendő - teáskanálnyi - mennyiséget fogyassza el, amikor az étel minőségéről akar meggyőződni.

Szépüljön az ünnepi hozzávalóktól!

Citrom, élesztő, olívaolaj, alma, uborka, méz, tejföl… és még sorolhatnám: az ünnepi étkek számos alkotóeleme egyben fantasztikus szépítőszer is. A sütés-főzéshez amúgy is hátra kell kötnie a haját: miért ne használhatná ki ezt egy bőrtápláló maszk, arcpakolás feltevésére? Húsz perc pihenőt mindig lehet tartani! Tudta például, hogy a fahéjjal dörzsölve enyhül a narancsbőr? Vagy, hogy a zöld tea leforrázott levelei pakolásként felüdítik a fáradt szemet? Kapcsolja össze a hasznosat a kellemessel, az egészségessel!

Frissítő pihenés

Amikor végre a pihenésé lesz a főszerep, sokan követik el azt a hibát, hogy csak ágyon, fotelben elheveredve, tévézve, passzív pihenéssel töltik el az időt. Ez előbb-utóbb lelassult anyagcseréhez, elnehezedéshez, étvágytalansághoz, kedvetlenséghez vezet. Egy családi séta, közös mozgás, sőt, ha mód van rá, akkor hóemberépítés, hógolyózás csodát tehet: eltölt mindenkit friss levegővel, oxigénhez juttatja a legkisebb sejteket is, jókedvvel, energiával tölti el a gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Táplálkozási Akadémia, 2009.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő