Textilterápia: ezek a kötés jótékony hatásai

Kiderült, kötéssel, horgolással tényleg elérhetjük, hogy jobb szellemi állapotba kerüljünk. Hangulat- és kedélyjavító tevékenységként kiváló elfoglaltság a kézimunkázás.

A klinikai pszichológiával foglalkozó Ann Futterman-Collier az Észak-arizonai Egyetemen a „Well Being Lab”-ot, azaz a „Jóllét laboratóriumot” irányítja. Itt tanulmányozza azokat a – tudósok által ezek szerint eddig méltatlanul elhanyagolt – tevékenységeket, amelyeket ő összefoglalóan textilterápiának nevez. E foglalatosságok közé a kötés mellett a horgolás, a foltvarrás vagy a szövés tartozik – olvasható egy amerikai híroldalon.

Az emberek ilyenkor tulajdonképpen vakációra mennek a problémáik elől – magyarázza a szakértő. Elfelejtik, ami bosszantja őket, és valami olyasmibe kezdenek, ami energiát ad nekik, javítja a hangulatukat. Futterman-Collier hatvan nőt tanulmányozott, akik különféle mértékű meditálhattak. Mindeközben vizsgálta a kedélyállapotukat.

Segít az agyunknak a kézimunkázás

A mérést nem szubjektív benyomásokra alapozta, hanem fiziológiai mérésekre: nyálmintákat vett, megfigyelte a résztvevők szívritmusát, s közben igyekezett meghatározni a nők stressz-szintjeit, illetve azok változását. Ezután összehasonlította a három tevékenység - kötés, írás, meditálás - során a stresszcsökkentés eredményességét. Mit kiderült, a kötés javította a leginkább a résztvevők hangulatát. A kézimunkázás emelte a pozitív kedélyállapot gyakoriságát és csökkentette a rossz kedély előfordulását.

Rossz a hangulata, de nem tud kötni?Főzzön! Itt van 7 hangulatjavító étel! Futterman-Collier következtetései egybeesnek más tanulmányok eredményeivel. Így például a kézimunkázás jót tett a kísérleti alanyok hangulatának egy másik közlemény szerint is. Betsan Corkhill fizioterapeuta például szintén a kötés előnyeiről publikált tanulmányt nemrégiben. Szerinte a pánikrohamok is ritkábbá válnak ezáltal. Amikor koordinált mozdulatsort hajtunk végre, akkor agyi kapacitásaink jelentős részét erre fordítjuk. Minél összetettebb a feladat, annál nagyobb kapacitást foglal le, és annál kisebb tere marad a rossz gondolatoknak – magyarázta.

Egy 38 résztvevőre kiterjedő „minivizsgálat”, amelyet az Eat Weight Disorders című újság végzett, szintén arra a következtetésre jutott, hogy az étkezési rendellenességekkel küzdő nőkre is jótékony hatással volt a kötés.

Egy másik szaklap, az OTJR szerint a horgolás blokkolja a negatív gondolatokat, elsősorban az ismétlődő mozgások révén. A kötés segíti a szociális kapcsolatokat is, miután kisebb csoportok is szerveződhetnek köré.

Forrás: www.yahoo.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: