Textilterápia: ezek a kötés jótékony hatásai

Kiderült, kötéssel, horgolással tényleg elérhetjük, hogy jobb szellemi állapotba kerüljünk. Hangulat- és kedélyjavító tevékenységként kiváló elfoglaltság a kézimunkázás.

A klinikai pszichológiával foglalkozó Ann Futterman-Collier az Észak-arizonai Egyetemen a „Well Being Lab”-ot, azaz a „Jóllét laboratóriumot” irányítja. Itt tanulmányozza azokat a – tudósok által ezek szerint eddig méltatlanul elhanyagolt – tevékenységeket, amelyeket ő összefoglalóan textilterápiának nevez. E foglalatosságok közé a kötés mellett a horgolás, a foltvarrás vagy a szövés tartozik – olvasható egy amerikai híroldalon.

Az emberek ilyenkor tulajdonképpen vakációra mennek a problémáik elől – magyarázza a szakértő. Elfelejtik, ami bosszantja őket, és valami olyasmibe kezdenek, ami energiát ad nekik, javítja a hangulatukat. Futterman-Collier hatvan nőt tanulmányozott, akik különféle mértékű meditálhattak. Mindeközben vizsgálta a kedélyállapotukat.

Segít az agyunknak a kézimunkázás

A mérést nem szubjektív benyomásokra alapozta, hanem fiziológiai mérésekre: nyálmintákat vett, megfigyelte a résztvevők szívritmusát, s közben igyekezett meghatározni a nők stressz-szintjeit, illetve azok változását. Ezután összehasonlította a három tevékenység - kötés, írás, meditálás - során a stresszcsökkentés eredményességét. Mit kiderült, a kötés javította a leginkább a résztvevők hangulatát. A kézimunkázás emelte a pozitív kedélyállapot gyakoriságát és csökkentette a rossz kedély előfordulását.

Rossz a hangulata, de nem tud kötni?Főzzön! Itt van 7 hangulatjavító étel! Futterman-Collier következtetései egybeesnek más tanulmányok eredményeivel. Így például a kézimunkázás jót tett a kísérleti alanyok hangulatának egy másik közlemény szerint is. Betsan Corkhill fizioterapeuta például szintén a kötés előnyeiről publikált tanulmányt nemrégiben. Szerinte a pánikrohamok is ritkábbá válnak ezáltal. Amikor koordinált mozdulatsort hajtunk végre, akkor agyi kapacitásaink jelentős részét erre fordítjuk. Minél összetettebb a feladat, annál nagyobb kapacitást foglal le, és annál kisebb tere marad a rossz gondolatoknak – magyarázta.

Egy 38 résztvevőre kiterjedő „minivizsgálat”, amelyet az Eat Weight Disorders című újság végzett, szintén arra a következtetésre jutott, hogy az étkezési rendellenességekkel küzdő nőkre is jótékony hatással volt a kötés.

Egy másik szaklap, az OTJR szerint a horgolás blokkolja a negatív gondolatokat, elsősorban az ismétlődő mozgások révén. A kötés segíti a szociális kapcsolatokat is, miután kisebb csoportok is szerveződhetnek köré.

Forrás: www.yahoo.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: