Tavaszi megújulás - élje át Ön is!

Erőtlen, fáradt? Borongós hangulatban van? Nem kell így lennie! Egészségéért, jó közérzetéért önmaga tehet a legtöbbet!

Rosszkedvünk tele

Elege van a szürke reggelekből, az alattomos, csípős szélből, a hidegből? Ön is tehetetlen dühvel nézte a márciusi hóesést? Higgye el, nincs egyedül ezekkel az érzésekkel: bármennyire is nosztalgiázva várjuk a fehér karácsonyt és szeretjük a telet, általában a karácsony-újév elmúltával már mindenkit fáraszt, untat, testileg-lelkileg beteggé tesz. Azon szerencsések kivételével, akik megengedhetik maguknak, hogy délre utazzanak telente, februárra már legtöbbünknek kimerülnek a felhalmozott tartalékai, a védelmi rendszerünk muníciói, a vitaminraktárai, az ásványi anyagkészletei. Mindehhez járul még a téli hónapok fényszegénysége, az életmódunk ilyenkor szokásos passzivitása, amikor hetekig alig vagyunk friss levegőn, jóval kevesebb alkalom adódik igazán teleszívni a tüdőnket oxigénnel. "De jó lenne elmenni valahova, magam mögött hagyni ezt az egész agyonunt mókuskereket" - gondolhatja magában. Nem feltétlenül kell azonban drága méregtelenítő és regeneráló megoldásokban gondolkozni: ajánlunk néhány nagyon olcsó, csupán tudatosságot igénylő ötletet a tavaszi fáradtság ellen, erői megújulásához.

Együtt a természettel

Hagyományosan általában az újév napjához kötjük "új életet kezdő", életmódunkat megreformáló elhatározásainkat: ilyenkor szokás lemondani a cigarettáról, fogyókúrába kezdeni, rendszeres edzésről, egészségesebb életről álmodozni. Pedig a Szilveszter napja csak a naptárban hoz fordulatot, a körülményekben nem, így nem csoda, ha a sok újévi, önmagunknak tett ígéret csak puszta szó, fogadkozás marad. Pedig, mivel az ember is biológiai lény, a megújulás sikerét sokkal jobban segíti, ha azt az időszakot fordítja a változásra, ami - legalábbis a mi éghajlati övezetünkben - az élővilág egészében az újjáéledésről szól.

Újítson!

Selymit a barka már kitakarta, sárga virágját bontja a som. Fut, fut az áram a déli sugárban s hökken a hó a hideg havason. Barna patakja napra kacagva a lomha Marosba csengve siet. Zeng a csatorna, zeng a hegy orma, s zeng - ugye zeng, ugye zeng a szíved? - Áprily Lajos Közhely, de mélyen igaz, hogy minden a fejből indul ki. Megújulni is csak úgy lehet, ha akarjuk ezt, és ha beengedjük a tudatunkba a körülöttünk lévő változásokat. Sokan szenvednek az életük monotonitásától, attól, hogy napról napra, hétről hétre csak ugyanaz történik velük. Ha Ön sem tud kilépni az unt mókuskerékből, tegyen róla, hogy a megszokott keretek közé mindennap becsempésszen valami újdonságot! Nem is hinné, hogy milyen apró dolgokkal lehet egészen szívderítő változásokat elérni! Például vegyen fel egy színesebb pulóvert, próbáljon ki egy újfajta teát a reggelihez, tegyen be gyümölcsöt vagy egy túrókrémet a táskájába tízóraira. Változtasson a szokásain: ne a megszokott megállóban szálljon fel munkába menet a buszra, hanem eggyel arrébb, átsétálva egy parkon, közben lélegezzen mélyeket a friss hajnali levegőből. Tömegközlekedési eszközökön utazva ne a gondjait leltározza, hanem vigyen magával egy derűs könyvet, vagy nézzen ki az ablakon, és szinte biztos, hogy fog látni valami jót, szépet is: egy kedves arcú gyereket, rügyező fákat, virágzó bokrokat, állatokat, gondozott kerteket.

Figyeljen fel a változásokra!

A keleti gyógyítók szerint a zöld a negyedik, a szívcsakra színe, amely a természet, a növekedés és az általános regenerálódás színe, hatása elsősorban harmóniateremtő és roboráló erejében rejlik. Ha tudatosan igyekszik meglátni és megélni a természet változásait, a tavasz jeleit, rengeteg erőt gyűjthet ezekből. A legkopárabb parkban is akad egy-két bokor, amely a téli kopárság után most zöldellni kezdett. "Legeltesse szemét" az életteli zöld színeken, akár meg is érintheti a duzzadó rügyeket, fényes, friss leveleket. Ha nincs saját kertje, válasszon ki egy parkban egy fát, amelyre ezentúl ismerősként figyelhet majd: örömmel fogja látni a természet megújulásának csodáját azon keresztül is. Ha akár csak pár perce akad erre, az első igazi tavaszi napokon emelje fel az arcát, élvezze behunyt szemmel a cirógató napsugarakat! Mindez energiával tölti fel az Ön szervezetét, testét-lelkét is.

Hol szorít a cipő?

Tapasztalta már Ön is, hogy különbség van a nyári és téli cipőmérete között? Az akár másfél számnyi különbséget nem feltétlenül indokolja a téli zoknik vastagabb volta: előfordulhat, hogy a téli, lomhább anyagcsere, a kezdődő "vizesedés", a lábban (is) felhalmozódott méreganyagok okozzák ezt. Végezzen egy el egyszerű kísérletet, hogy megtudja, Önnél is erről van-e szó. Nyomja be ujjbeggyel a lábszárát, és ha kis horpadás marad ujja nyomán, akkor bizony, itt az idő foglalkozni ezzel is, hiszen a szervezete visszatartja a vizet. Beszéljen erről háziorvosával, de enyhébb esetekben egy egyszerű vízhajtó teakúra is segíthet. Néhány napig forrázzon zsurlófűből és csalánból teát, és naponta három csészényit igyon meg belőle. Nemcsak a felesleges víz kiürülését, hanem egyben a szervezet méregtelenítését is elősegíti.

Kiskutyaháj, téli kilók

Lehet, hogy nemcsak a cipő, hanem a nadrág is szorít, esetleg kilókban is mérhető a téli hónapok zsírosabb ételeinek, kevesebb mozgásának hatása? Kétségbeesni nem kell, hiszen kis változtatásokkal könnyen elérheti, hogy nemcsak energiaszegényebb, hanem egészségesebb is lesz az étrendje, sőt, több örömet is fog találni az étkezésekben. Főzzön színesebben, vagy - ha házon kívül eszik - igyekezzen mindig valami üde színű ételt is választani! A legunalmasabb, legolcsóbb ételeket is fel lehet dobni olyan kiegészítéssel, ami díszíti és gazdagítja is azt. Petrezselyemzöldje, metélőhagyma, retekkarikák, reszelt sárgarépa, fejes vagy céklasaláta például egyszerre több célt is szolgál: a vitamintartalmával erősíti a szervezetét, a rostjaival gyorsítja emésztését, ugyanakkor energiaszegény köretnek is alkalmas. A legegyszerűbb méregtelenítő és fogyókúra a rendszeresen betartott heti egyszeri gyümölcsnap - egy idő múlva észre fogja venni jótékony hatását. Ezen kívül elég odafigyelni a bevitt cukor, zsír és szénhidrát mennyiségére, növelni a zöldségek, gyümölcsök arányát az étrendünkben, a radikális diétát nem is ajánlják a szakemberek. A télen felszedett kilók leghatékonyabb ellenszere emellett a mozgás, ami lehet bármi, a kutyasétáltatástól a gyalogláson, a kertészkedésen, a negyedórás reggeli tornán át az edzőtermi foglalkozásokig. A fizikai aktivitás ugyanúgy hozzájárul a boldogsághormon termelődéséhez, mint a fény!

Nevessen!

Egy jóízű nevetés élénkíti a keringést, boldogsághormonokat szabadít fel, meghosszabbítja az életet (majdnem olyan pozitív élettani hatása van, mint az ölelkezésnek). Ne restelljen derülni egy jó viccen (neten is van már napi viccküldő). A környezetében is fogjon fel mindent, amit csak lehet, a humoros oldaláról, és ha nincs min nevetnie, legalább mosolyogjon! Kezdje a napot így, és meglátja, ha egy családtagjára, munkatársára vagy akár egy ismeretlenre rámosolyog, vissza fogja kapni a szívderítő mosolyt, egy villanásszerű emberi kapcsolatot! Találjon minden napra valami örülnivalót: a kimerültség ellen, az energiák újratöltéséhez a legjobb eszköz a pozitív életszemlélet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: