Szülés után: hiányzik a régi életem

A szülés megtépázza a testet, lelket egyaránt. De mi van akkor, ha az anyának hiányzik a régi élete?

Csúnya anyai gondolatok

Olvasónk friss anya, inszeminációval esett teherbe, éveket vártak a babára. Szülés után mégis a régi életére vágyik, aggasztja, hogy 3 óránként a baba rendelkezésére kell állnia, nem hagyhatja el a lakást, vagy csak nagyon rövid időre.

Szülés utáni depresszió: férfiaknál is előjön Sokkal gyakrabban fordul elő depresszió a közvetlenül szülés előtti és utáni hónapokban az apáknál, mint azt korábban gondolták - állapította meg korábban egy tanulmány. Az Aucklandi Egyetemen készült kutatás szerint a gyermekük születése előtt feszültségben élő, vagy törékeny egészségi állapotú apáknál nagyobb kockázata volt a depresszió kialakulásának, a gyermek születése utáni depressziós tünetek pedig társadalmi és családi problémákhoz kapcsolódtak.

Szülés utáni depresszió, szülés, anyaság, félelem, gyermek, gyerekvállalás
A szülési depresszió mellet nem mehetünk el szó nélkül

A szülés utáni depresszióról "Félek, hogy a gyerekemnek nem leszek jó anyja. Attól tartok, tökreteszi a kapcsolatom. Esetleg attól, hogy többé már semmi izgalmas és érdekes nem történik az életemben. Félek az alvástól, félek az élettől." A világon nők milliói szenvednek szülés utáni depresszióban. "Tudom, nagyon csúnya gondolatok ezek, iszonyatos lelkiismeret-furdalásom is van miatta, szeretnék rajtuk úrrá lenni és örülni a helyzetnek, de egyáltalán nem tudok. Úgy látszik, nem vagyok az a kimondott ősanya típus. Az érzéseimet elmondtam anyukámnak, aki ugyan nem érti meg, mert ő nem így volt anno, de elfogad és nem kritizál emiatt. Páromnak is beszéltem róla, de őtőle aztán végképp távol áll ez az egész és fogalma sincs róla, min megyek át. Mit javasol, forduljak orvoshoz? Vagy mit tehetnék? Nem akarom a kislányomat megzavarni a negatív hangulatommal."

Segíthetnek, akik nemrég szültek

Bimbó Melinda, klinikai szakpszichológus szerint valóban lehet ezeknek az érzéseknek hormonális háttere, a szülés-császármetszés ideje is nagyon közeli még, a babával is az ismerkedés, összeszokás elején járnak még, rengeteg nagy horderejű dolog történt, történik olvasónkkal.

A szakértő azt javasolja kérdezőnknek, adjon magának időt, és eressze szélnek a bűntudatát. Amik eszébe jutottak, azok nem "csúnya gondolatok", hanem nagyon is emberi, természetes érzések, van helyük ebben az élethelyzetben. Most a gyermekágyi időszakban nehezebb lehet emberekkel találkozni, de javasolja, hogy amint teheti, nézzen körül, hogy a lakóhelye környékén van-e olyan egyesület vagy csoport, ahol nemrég szült nők segítik egymást, megosztják egymással tapasztalataikat, élményeiket.

Szakértőnk további ajánlásait ide kattintva olvashatja!

Kérdezzen Ön is!

Az Orvos Válaszol rendszerében egyszerűen felteheti kérdését: kérdésének adjon egy címet, majd 2000 karakterben fogalmazza meg problémáját, amire választ vár. Ezután rendeljen szakterületet hozzá, és ha szeretné, csatolja mellé beszkennelt leletét, vagy egy fotót, táblázatot, ami segít árnyalni a kérdést, szemléltetni a panaszt, amivel kapcsolatban kérdése merült fel. Ha a feltett kérdésre a szakértő reagált, arról minden esetben e-mailben értesítjük a felhasználót!

Tegye fel a kérdését a megfelelő szakértőnek, kattintson!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)