Sztárok mentális betegségekkel

A világon több millió ember küzd valamilyen, enyhébb vagy súlyosabb mentális betegséggel, ám még mindig rengeteg tévhit kapcsolódik ezekhez, az érintetteket pedig hajlamosak megbélyegezni. Egyre több híresség vállalja fel azonban a betegségét, ezzel is felhívva a figyelmet a pszichés problémákra.

Catherine Zeta-Jones Oscar-díjas színésznő, Jean Claude Van Damme, Carrie Fisher, a Csillagok háborúja filmek sztárja és Demi Lovato énekesnő is mániás depresszióvalküzdenek. Ennél a mentális zavarnál a depresszív és a mániás szakaszok váltogatják egymást.

Míg a depresszív szakaszban az illető szokatlanul passzív, aluszékony, fáradékony, letargikus, addig a mániás szakaszban a beteg szokatlan, életére addig egyáltalán nem jellemző, túlzott aktivitása jellemző. A betegség egyes fázisai több hónapra elhúzódhatnak. Bipoláris betegségnél a két fázis között rendszerint hosszabb-rövidebb idő telik el, és az átmenet folyamatos.

A mellrák a híres embereket sem kerüli el. Példájuk azonban azt mutatja, hogy ki lehet gyógyulni a rettegett betegségből! Kattintson a részletekért! A betegség lefolyására jellemző, hogy az egyes fázisok intenzitása nő, és egyre gyakoribbakká válnak, vagyis kezelés híján a betegség súlyosbodik. A bipoláris depresszió gyógyszerekkel azonban jól kezelhető, karban tartható, és erre szükség is lehet, mert a legtöbb esetben az egyes szakaszok külön-külön is sok veszélyt hordoznak magukban.

„Sokáig nem tudtam, mi történik velem, csak azt, hogy valami nincs rendben, ezért mindent megtettem azért, hogy enyhüljenek a tünetek. Ez pedig sajnos nagyon problémás szokásokkal járt együtt” – fogalmazta meg egy interjúban Demi Lovato. A bipoláris zavar ezért gyakran jár együtt például étkezési zavarral, alkohol- vagy gyógyszerfüggőséggel, esetleg önbántalmazó magatartással.

A szülés utáni depresszió a nők mintegy 10-15 százalékát érintheti, általában a kisbaba születése utáni első évben jelentkezik, és időnként nagyon súlyos következményekkel járhat együtt. Az újdonsült anyuka sokszor nem tud mit kezdeni a kisbabával, állandóan rosszkedvű, szorong, hullámzó a kedélye, és még az is előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudja ellátni a gyermekét.

Akár az is előfordulhat, hogy agresszívan, ártó szándékkal közeledik a gyermeke, a családtagjai felé, vagy akár saját magával szemben bántalmazó, és öngyilkosságot is megkísérelhet. A hírességek közül többen is bevallották, hogy szülési utáni depressziójuk volt, így Brooke Shields, Hayden Panettiere, Courtney Cox, és Gwyneth Paltrow is. „A legmélyebb ponton olyan voltam, mint egy robot. Semmit nem éreztem a fiam iránt, és amikor ránézek a kisbabakori képeire, egyszerűen nem is emlékszem arra az időszakra” – mondta Paltrow.

David Beckham különösen súlyos kényszerbetegségben szenved

Az állandó reflektorfény, az igen kritikus magazinok és producerek, az állandó nyomás és teljesítménykényszer sok sztárnál testképzavarokhoz, étkezési zavarokhoz vezet. A két leggyakoribb étkezési zavar az anorexia és a bulimia, és sokszor egyéb mentális betegségek is társulnak ezek mellé. Jessica Alba, Lindsay Lohan, Kate Bosworth színésznők egyaránt nyíltan beszéltek az anorexiájukról, Geri Halliwell énekesnő, a néhai Amy Winehouse és Diana hercegnő pedig bulimiásak voltak.

Az étkezési zavarok azonban nemcsak a nőket érinthetik, hanem a férfiakat is, hiszen tőlük is elvárás, hogy minél jobban nézzenek ki. Az étkezési zavarok emellett a kontroll és az erő érzetét adják. Elton John, Billy Bob Thorton színész és Russell Brandt komikus is étkezési zavarokkal küzdöttek.

A kényszerbetegségek a szorongásos zavarok közé tartoznak, és a közös jellemzőjük, hogy az érintett ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy valamilyen tevékenységet, rituálét elvégezzen. Ezek közé a rituálék közé tartozhat például a kézmosás, bizonyos tárgyak fogdosása, ellenőrzése, a takarítás. A kényszerbeteg hírességek közé tartozik Donald Trump amerikai üzletember, Cameron Diaz színésznő, Leonardo Di Caprio és Justin Timberlake is.

Különösen súlyos kényszerbetegségben szenved David Beckham világhírű focista: „Mindennek meghatározott rendben, szimmetrikusan kell állnia, és semmiből nem lehet páratlan számú. Ha három dolog van az asztalon, egyet inkább kidobok vagy elteszek. Sokféle kezelést kipróbáltam már, de azt hiszem, inkább megtanultam együtt élni ezzel” – mondta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)