Szokásaink rabságában

Bár egészségesnek, káros szenvedélyektől mentesnek, szabadnak érezzük magunkat, sokszor bizony a beidegződéseink döntenek helyettünk. Így lesz az egészséges saláta helyett kakaós csiga a reggeli, séta helyett a kedvenc tévésorozat a program.

Naponta fél órát sétálni, másfél liter vizet meginni vagy egy-egy adag zöldséget, gyümölcsöt megenni első hallásra nem tűnik túl nehéznek. Aztán, mikor a megszokott tévésorozat vagy a séta, esetleg a jól bevált péksütemény vagy a saláta között kell választani, máris érezzük: a megszokás nagy úr! Lévai Ágnesnek, a TESZ Alapítvány sport-szakértőjének tippjei segítenek, hogyan állítsuk megszokásainkat az egészségesebb életmód szolgálatába.

Szokásaink nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, épp ezért a megváltoztatásuk sem megy villámgyorsan. Lépésről lépésre haladva, kis változtatásokkal azonban elérhetjük, hogy ne érezzük tehernek az újat, és észrevétlenül lemondjunk a régiről, a rosszról.

Azonosítsuk rossz szokásainkat!

Úgy érzi, felkelni sem képes, ha nem egy csésze kávéval indul a reggel? Ha néha van ideje ráérősen ebédelni, olvas közben? Ön sem tud elmenni a közeli cukrászda előtt úgy, hogy ne vásároljon a kedvenc sajtosából vagy krémeséből? Lemondott valaha már egy jónak ígérkező sétát, fallabdát, teniszpartit, csak, mert a kedvenc sorozata épp arra az időpontra esett? A fenti kérdések teljesen ártatlan szokásokat idéznek fel, de ha belegondol, bizony, egyik sem szolgálja az egészségét, ha igennel volt kénytelen válaszolni rá. Előfordulhat, hogy beidegződésünk, (rossz) szokásunk nem annyira nyilvánvaló, mint például a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás, épp ezért nem is jut eszünkbe tenni ellene. Aki minden este elmajszol egy adag sósmogyorót vagy kólát, kávét kortyol a munkahelyén, ha fáradtnak érzi magát, esetleg automatikusan, kóstolás nélkül sózza az ételt, bizony az is egészségtelen szokások rabja. Érdemes néhány napig figyelni magunkat és napirendünket, végiggondolni, összegyűjteni, milyen dolgokat teszünk rendszeresen, automatikusan, melyek azok az apróságok, amelyekről nehezen mondunk le. Aztán már csak egy kis elmélkedés szükséges, hogy eldöntsük, egészségtelen-e a szokásnak nyilvánított dolog.

Tervezzük meg a változást!

Válasszunk ki először egy megváltoztatni kívánt szokást, mert így nagyobb a siker esélye, mint ha minden rossz berögződésünket egyszerre akarnánk félretenni. Próbáljuk a lehető legegyszerűbb, legkevesebb erőfeszítést igénylő új módot megtalálni helyette, ha szükséges, akár több lépésben is haladhatunk. Például, ha valaki szeretne leszokni a délutáni kávéról, először cserélje az erős kávét gyengébbre, vagy koffeinmentesre, majd váltsa le zöldteára, esetleg frissen facsart narancslére. A szokás, a "kortyolgatás", a kollégákkal való közös, beszélgetős szünet lehetősége, a kedves kis rituálé megmarad, de az egészségtelen elem eltűnik belőle, sőt, ez utóbbi italok értékes, egészséges vitaminokkal, antioxidánsokkal látják el szervezetét. A trükk a többire is érvényes: az esti sorozatról sem kell lemondanunk, de például jól ki lehet használni azt a félórát szobabiciklizésre. A kedvelt cukrászsütemény is maradhat, ha számon tartjuk az azzal bevitt energiát is, beépítjük az aznapi étrendbe, mondjuk egy jó leves után az lesz a második fogás. Ha pedig például valaki szeret reggelenként még vagy tíz percet felkelés előtt "lustizni" az ágyban, ez remek alkalom lehet egy pár perces agykontroll-gyakorlatra, amely után csak jobban kezdődhet a napja.

Vágjunk bele!

Ne sokat teketóriázzunk, ne a jövő héten akarjuk elkezdeni, változtassunk már ma. Az apró lépéseknek köszönhetően alig fogjuk érezni a változást, és a következő lépést csak akkor tegyük meg, ha a változás már teljesen beépült mindennapjainkba. Ha sikerült leszámolnunk egy rossz szokásunkkal, ne fukarkodjunk az önmagunknak szánt dicsérettel, ám ne üljünk a babérjainkon, pécézzünk ki egy újabb, egészségesebbé alakítható szokásunkat. A siker titka a lassú változás és a türelem.

Vegyünk fel új szokásokat!

Természetesen egyszerre csak egyet, és megint csak olyat, ami nem okoz gyökeres változást az életünkben. Persze nagyobb dolgokat is meg lehet valósítani sikerrel, de a legcélravezetőbb azokat is kisebb lépésekre bontani. (Elárulunk egy titkot: minél több sikerélményt szerzünk, a következő változtatások annál kevésbé fognak nehezünkre esni.) Ilyenkor nagyon fontos a kitartás: mindenáron ragaszkodjunk ahhoz a dologhoz, amit szokásunkká szeretnénk tenni, emlékeztessük magunkat a feladatra. Ha szeretnénk például hetente háromszor tornázni, a telefonunk jelzése, a családtagok figyelmeztetése, a lakásban, munkahelyen elhelyezett kis cédulák mind segíthetnek abban, hogy kitartsunk elhatározásunk mellett. Ha 3-4 hétig kitartottunk, már jó eséllyel nem lesz szükségünk a külső figyelmeztetésre, mert az egészség belső igényünkké válik.

Ugye, hogy nem feltétlenül rossz dolog a megszokás? Mindössze tudatosan kell kezelnünk és a megfelelő irányba terelgetnünk, és máris egészségesebbek lehetünk általa.

További hasznos információkat a TESZ Alapítvány honlapján olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: