Színek befolyásolják a véleményünket

Sokkal árnyaltabban ítélkezünk, ha az, amiről véleményt kell mondanunk, színes vagy szimmetrikus háttér előtt van. A fekete-fehér motívumok sarkalatos véleményre ösztönöznek.

Egy friss tanulmány szerint akár szó szerint is vehetjük azt a mondást, amely szerint valaki feketén-fehéren látja a dolgokat. A Cambridge Egyetem kutatói ugyanis kimutatták, hogy aki fekete-fehér háttér előtt látja az információkat, az ítélethozatalokkor és erkölcsi kérdésekben is kevésbé képes árnyaltan gondolkozni.

Amint arról a szakemberek nemrégiben, a brit Pszichológiatudolmányok Társaságának éves találkozóján beszámoltak, a különböző hátterek csupán megerősítették a kísérleti alanyok alapvető hozzáállását, azaz aki alapvetően sarkalatosan ítélt meg dolgokat, azt a fekete-fehér háttér ebben tovább erősítette.

Simone Schnall, a Cambridge Egyetem pszichológusa munkatársaival öt kísérletet folytatott le, melyek mindegyikében a fekete-fehér szín, illetve a szimmetria-aszimmetria metaforájának ítélőképességre gyakorolt hatását figyelték meg. Az első kísérlet során 111 résztvevő véleményét kérték ki egy online felmérés során, ahol egy olyan férfiről kellett ítéletet hozniuk, aki - anyagi helyzete okán - kénytelen volt lopással hozzájutni rákos felesége életmentő gyógyszereihez. Egyes alanyok a történetet fekete-fehér, sakktáblaszerű keretbe helyezve olvasták, míg mások szürke keretben, egy harmadik csoport pedig sárga és kék kockás keretbe foglalva. Az eredmények azt mutatták, hogy az első csoportba tartozók jóval szélsőségesebb ítéletet hoztak a férfi ügyében, míg a másik két csoport hasonló módon formált véleményt. A második vizsgálat során hasonló módon kellett ítéletet mondani a dohányzásról, és itt is a fenti eredmény született.

A többi három kísérlet során a szakemberek egy újabb metaforát használtak. Ennek során a résztvevőknek egyrészt az igazságosságra vonatkozó kérdéseket tettek fel, másrészt pedig semleges kérdéseket, melyeket egyesek aszimmetrikusan elrendezve, mások szépen, párhuzamosan összeállítva olvashattak. Az eredményekből kiderült, hogy az aszimmetrikus elrendezés szélsőségesebb ítéleteket hozott ki az emberekből, míg a szimmetrikusan rendezett árnyaltabbakat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)