Szeret vásárolni? Akkor ön extrovertált!

Számos döntésünk személyiségjegyeinkből következik, például az is, hogy miként bánunk a pénzzel. Az extrovertáltak például, derült ki egy kanadai kutatásból, nehezen tudnak takarékoskodni.

Az extrovertált (könnyen barátkozó, a külvilág felé forduló) embereket jobban érdeklik az azonnali jutalmak és eredmények, éppen ezért hajlamosabbak az úgynevezett impulzusvásárlásra (így nevezik az előre el nem tervezett, hirtelen ötlettől vezérelt vásárlást), illetve nagyobb adósságokat halmoznak fel és kevesebb a megtakarított pénzük is - mondja a kutatás mögött álló Jacob Hirsh professzorhelyettes, a University of Toronto szakértője. A Personality a­nd Individual Differences szaklapban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy mit eredményez az extroverzió nagyobb embercsoportokban.

Mégis működik a vásárlásterápia? Ez a hír bizonyára jeges félelemmel tölti majd el azokat, akiknek minden hónap végén ki kell egyenlíteniük a család hiteleit. Kattintson! Hirsh korábbi kutatásaiból már kiderült, hogy az extrovertáltak a kisebb, de azonnali jutalmakat részesítik előnyben a nagyobb, de később kézhez kapott eredményekkel szemben. Az extrovertáltak sokkal érzékenyebbek a jutalomra, emiatt nehezebb is legyőzniük azt a vágyukat, hogy azonnali kielégülést kapjanak. Mindez a kutató szerint nagyobb távlatokban is megfigyelhető: az amerikai lakosság extroverziója, illetve megtakarításaik között megfigyelhető az összefüggés.

Egy másik kutatása során azt is megfigyelte Hirsh, hogy minél extrovertáltabb valaki, annál több pénzt költ igényeinek azonnali kielégítésére, és annál kevesebbet tesz félre. Egy harmadik tanulmányban pedig azt vizsgálta, hogy a különféle országok extroverziós szintjei milyen összefüggést mutatnak a GDP-vel. Mindhárom vizsgálat során ugyanazon mintát figyelte meg: minél extrovertáltabb a népesség, annál kevesebb a megtakarítás, még akkor is, ha a gazdasági helyzetet és az életkort is figyelembe vesszük.

Minél extrovertáltabb valaki, annál több pénzt költ

Eredményei ellenére Hirsh óvatosságra int, ugyanis a korreláció még nem jelent ok-okozati összefüggést. Attól függetlenül azonban, hogy az ok-okozatiságban nem lehetünk biztosak, joggal feltételezhetjük, hogy a személyiségjegyeknek ilyen szinten is érzékelhető hatásuk van, mivel a megtakarítások nagysága egyéni döntéseket jelképez. Összességében szerinte a kutatások azt mutatják: a személyiségpszichológia segítségével könnyebben megérthetjük a pénzügyi döntéshozatal egyes elemeit is.

Forrás: DailyMail

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)