Soma energiájának titkai

Soma sokoldalúsága, életenergiája bámulatra méltó. Most nem a színfalak mögött, hanem a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány rendezvényén találkoztunk vele, ahol háziasszonyként vett részt. Ezúttal mindennapjairól, életmódjáról kérdeztük.

Ki nem ismeri Soma sokszínűségét? Hiszen hétről hétre látjuk őt a Megasztár zsűrijében, hallhatjuk koncerteken, megoszthatjuk vele legféltettebb titkainkat az interneten. Nyitottsága, egyedisége, őszintesége sokak érdeklődését felkelti. Hogy kerül Soma a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány rendezvényén háziasszony szerepbe?

"A felkérés nem mai keletű, már tavaly is részt vettem az alapítvány munkájában. Nem csak azért, mert Magyarországon félmillió embert érint, és családomban sajnos több cukorbeteg is van, hanem mert ezúton is szeretném felhívni az emberek figyelmét arra, hogy foglalkozzanak többet magukkal. Holisztikus szemléletet képviselek, hiszem, hogy a testi betegségeknek javarészt lelki okaik vannak. Például a cukorbetegség összefüggésben áll a szeretet befogadásának vagy átadásának problémáival. Kialakulása pedig nem véletlen, ha arra gondolunk, hogy a magyar ember átlagban négy és fél órát ül a TV előtt, mások hazug életét élve, ahelyett, hogy a sajátját teljesebben élné meg. Az emberi kapcsolatok elkorcsosulnak, a barátságról pedig sokan úgy gondolkodnak, hogy az a felnőttkorba már nem fér bele, különösen, ha valakinek már családja van, és tíz órát dolgozik a munkahelyen. Mindezt nem szabad hagyni, mert ennek talaján jönnek létre a betegségek." - vélekedik Soma, majd folytatja...

Ébredjetek fel, Emberek!

"Úgy gondolom, hogy most jött el az idő arra, hogy az önálló gondolkodás útjára lépve elkezdjük megismerni - meg is merni - egyedi önvalónkat. Eljött az individualizáció kora, most már nem csak hogy lehet, de kell is kételkedni, gondolkodni, és igazából csak magunknak hinni. A fogyasztói társadalom a médián keresztül manipulál, amely lassan kúszik tudatunkba úgy, hogy észre sem vesszük. Azt szeretném, ha az emberek elgondolkodnának saját életükön. Szeretném kinyitni a világot zeném, verseim, spontaneitásom, egyszóval saját személyiségem, energiáim segítségével."

Kétlaki élet

"Előveszem naptárom, és megvan, hogy hány órát szentelek a különféle programokra."- kezdi Soma. Akár egy komoly üzletember, Soma is szigorú időbeosztás szerint él. Pontosan tudja, hogy például kedden délután háromkor mi történik majd vele. "Kétlaki életet élek. Kedd délutántól péntek estig Budapesten tartózkodom, majd szombat, vasárnap, hétfőn, egészen kedd délutánig, estig, Budakalászon. Igyekszem minden városhoz kötött programomat erre az időszakra szervezni. A tizenöt éves nagyfiammal lakunk a "lánylakásomban", mert ő egy olyan iskolát választott, amely véletlenül nagyon közel van a lakáshoz. Úgyhogy pénteken este együtt utazunk vissza a családhoz."

Hangvilla és fakanál

"Ha hétfő, akkor főzőnap. Általában négy-ötféle ételt készítek el egész hétre. Szerencsém van, egyrészt azért, mert nagyon szeretek a konyhában alkotni, másrészt, mert kicsi korom óta hozzá is szoktam - mivel egy ötgyerekes család legidősebb sarja vagyok, ezért már egészen fiatalon be kellett segítenem Anyámnak -, aztán később betanított szakácsként is volt alkalmam rutint szerezni."- árulja el Soma. "Már tíz éve hangképzéssel kötöm össze a főzőcskét, szinte nem is megy már egyik a másik nélkül. Néha felemelkedik a karom, ha a koncert előtt beénekelek, annyira megszoktam már a hagymaaprítás mozdulatait."- mondja kacagva.

"Benguszta"

"A sport fontos része életemnek. Reggelente futással kezdem a napom Buba - egy labrador kislány - társaságában, amelyre rendkívül jó terep kínálkozik, hiszen a Pilisben, a kiránduló övezet kapujában lakunk. Általában huszonöt percet futok egy meghatározott útvonalon. Szeretem nagyon, mert egy négyperces szakaszon szűz mezőn keresztül visz az utam. Közben gyönyörködöm a természet változásaiban, a vadvirágok születésében. Ezután egy húsz-huszonöt perces légző-gyakorlat, gimnasztika, nyújtás következik, majd hazakocogok. Ez körül-belül másfél óra, de mindig úgy érzem, hogy még maradnék. Hétvégén a lányommal kerékpározunk, nyáron legurulunk a hegyről, átússzuk a bányatavat, majd visszakerekezünk. A városi lakásomban az ellipszis gépre állok föl 50-60 percre. A férjem azt mondja rám, hogy "benguszta" vagyok: benga, de guszta."

A "klassz nő" F-jei

"Három "F"-től klassz egy nő. Legyen fényes a bőre, mert a száraz bőr lényegében nem más, mint egy elhalt szövetrész, tehát abban a nőben kevesebb vitalitás rejlik." - véli legalábbis Soma. "A másik a feszesség. Ne legyen egy nő petyhüdt, szétfolyós, mert ha valakinek a teste ilyen, akkor a holisztikus szemlélet szerint mindez hat a lélekre és az egész élete szétfolyik. A harmadik pedig a formásság, a testtartás. Nem az az érdekes, hogy ki milyen sovány, hanem hogy méltósággal, egyenes tartással viselje testét. Én például nagy gondot fordítok a hátizmok erősítésére, hiszen egy óriási felületről van szó, így nagyon befolyásolja az egész testtartást, amely hat a lélekre, önbizalmat ad."

"Szupernagyi akarok lenni"

"Tervekből kifogyhatatlan vagyok. Szeretnék indirekt módon, a művészeten keresztül segíteni az embereknek, önismeretet, erőt adva. Ezért szerdánként a zenekarral próbálok, csütörtökönként pedig alkotótársaimmal együtt rakunk össze egy showműsort, amelyből színházi előadás készül. Emellett gitározni tanulok. Lelkiismeret furdalásom lett, mivel a zongora-tudásom betemetődött, és úgy éreztem, hogy fontos belekezdeni a gitározásba, mert fejleszti a dallamalkotó készséget. Emellett egyetemre járok, pszichológia szakra, lassan befejezem az első évet. Félévkor hét ötöst kaptam a nyolc tantárgyból. Mivel a Nők Lapja Caféban olvasói levelekre válaszolok, most jelent meg Ébresztő című könyvem, ezért fontosnak tartom, hogy bővítsem ismereteim, észrevettem, hogy a száztizenhetedik levél után ismételtem magam." - nyilatkozza Soma. "Szerdánként ruhapróbára megyek, mivel a Megasztárban hétről hétre cserélni kell a ruhatárat, emellett a saját varrónőmmel is folyamatosan varratok, mivel nem vagyok konfekció méretű. Az internetes munka, telefonálás, zenekari próba és a reggeli ellipszis tréning teszi teljesebbé a napokat. Szupernagyi akarok lenni."- teszi hozzá a művésznő.

Stressz-kezelés mesterfokon

Szinte nincs olyan ember, aki - főleg a fővárosban - ne szembesülne nap mint nap stressz-helyzetek sokaságával. Ha már kilépünk az utcára, érezhetjük a csúcsforgalom vibrálását, aztán a munkahely támasztotta magas követelmények ólomsúlyt raknak vállainkra, majd a bevásárlás tolongó, feszült kavalkádja következik. Otthon pedig csoda, ha nem alszunk el a TV előtt. Hogyan tudja levezetni a mindennapok stresszét egy olyan ember, aki a család, tanulás, egyebek mellett még a közszereplést is vállalja?

"A fiammal nagyon szoros lelki kapcsolatban állok, sokat beszélgetünk a közös pesti estéken. Lányommal hétvégeken nagyokat kerékpározunk, hétvégeken, és hétfőnként együtt van a család, beszélgetünk. Fontosnak tartom a baráti kapcsolatokat is, szerintem pótolhatatlan szerepük van az ember életében, enélkül nem lehet teljes életet élni."- vallja Soma. "Szombatonként a bevásárlás elmaradhatatlan. Nagyon szerencsések vagyunk, mivel közel van a piac és a szupermarket, így egyszerre tudom mindazt pótolni, ami elfogy egy hét alatt. A házi tejet Pomázról hozzuk, a kenyeret pedig a férjem süti. Istenien kikísérletezte a különféle kenyereket, hol sonkát tesz a tönkölylisztbe, hol olíva bogyót. A házias ízeket kedveljük. Húspárolás közben gyakran felemelem a fedőt, és becézgetem a húsokat. Megáldom az ételt, mert hiszek abban, hogy a szeretet rengeteg energiát közvetít. Már a lányomnak is megtanítottam..."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: