Sikeressé tesz az egyszerű név

Minél egyszerűbb kiejteni valakinek a nevét, annál valószínűbb, hogy a furcsa, szokatlan, nehezen kiejthető nevűekkel szemben megszereznek egy állást, vagy népszerűek lesznek - derült ki egy új kutatásból.

Az élet szinte minden területén sikeresebbek lehetünk, ha egyszerűen kiejthető, szokványos nevünk van. Sőt a Melbourne Egyetem és a New York Egyetem legújabb kutatásából az is kiderült, hogy minél egyszerűbb neve van egy politikusnak, annál valószínűbb, hogy sikeres lesz és megválasztják.

"Kutatásunk kimutatta, hogy nemcsak a név hossza és szokványossága számít, hanem az is, hogy milyen könnyű kiejteni" - magyarázta a tanulmány szerzője, Dr. Simon Laham.

A kutatók azt szerették volna közelebbről megvizsgálni, hogyan befolyásolják a nevek az illetőről kialakított első benyomást, és az egyének döntéshozatalát. Végül egyértelműen bizonyították, hogy a "név kiejtési hatás" valóban létezik, és az emberek pozitívabban ítélik meg azokat, akiknek a nevét könnyű kiejteniük. Bár a kutatók hozzátették, hogy a legtöbb ember nem ismeri ezt a jelenséget.

A vizsgálat során 500 amerikai ügyvéd karrierjét követték nyomon, és kiderült, hogy azok, akiknek könnyebb volt kiejteni a nevét, gyorsabban is kaptak munkát, mint társaik. A tanulmány szerzője szerint ez az elfogultság valószínűleg más szakmákra is kiterjed.

"Az emberek egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy a nevük hatással lehet a megítélésükre" - tette hozzá Dr. Laham, aki hangsúlyozta, hogy ha tisztában vagyunk ezzel a hatással, könnyebben ítélhetünk meg igazságosabban másokat. A tanulmány az Experimental Social Psychology legújabb számában jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció