Rosszabb a kedd, mint a hétfő?

Lehet, hogy a legtöbben a hétfőket utálják a legjobban, de a legfrissebb felmérési adatok szerint a keddek, a szerdák és a csütörtökök legalább olyan siralmasak tudnak lenni, mint a hét első napja.

Egy 340 000 önkéntes részvételével készült amerikai felmérés szerint a legtöbb embernek semennyivel sem rosszabb a kedve hétfőn, mint a többi munkanapon, természetesen a péntek kivételével. A hétvége közeledtével persze sokkal jobb hangulatba kerülnek az emberek, pénteken pedig általában kieresztik az egész héten halmozódott stresszt.

"Bár a hétfő reggeli búskomorságról szóló történetekkel egy egész könyvet meg lehetne tölteni, a legtöbb esetben a hétfők semmivel sem rosszabbak a többi hétköznapnál" - nyilatkozta Arthur Stone professzor, a Stony Brook Egyetem tudósa. "A 'horror hétfő' kulturális mítosza rendkívül túlzó, ennek ellenére makacsul tartja magát a mai napig."

Stone professzor és kollegái a Gallup által végzett telefonos interjúk adataiból dolgoztak. A megkérdezettek elmondása szerint a péntek, a szombat és a vasárnap a legkevésbé stresszes napok, és ezeken a napokon a legjobb az emberek általános kedélyállapota.

Stone szerint a vasárnapról hétfőre tapasztalható hirtelen hangulatváltozás okozhatta a hétfők vesztét és a mítosz kialakulását.

A kutatás részletes leírása a című szaklapban olvasható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)