Próbálj meg lazítani! (2)

A lazítás nem minden, hiszen görcsösen nem lehet pusztán akarni az ellazulást. A psziché nyugalmát nem helyettesíthetik a testi technikák, de ha már tényleg csak ez hiányzik, akkor nekiállhatunk gyakorolni.

A modern világ legáltalánosabb ártalma a testi-lelki bajokat generáló stressz, amely görcsbe merevíti izmainkat, akadályozza a normális vérkeringést, csökkenti testi-lelki teljesítőképességünket és számos pszichoszomatikus betegség szülőágya lehet. Érdemes megismerni azokat a stresszoldó, ellazító eljárásokat, amelyek rendszeres használatával - eleinte szakember segítségével, majd a módszert elsajátítva egyedül is - az egészség szinten tartását, a testi fájdalmak, az alvászavarok enyhítését, a testi-lelki-szellemi aktivitási szint, teljesítő-képesség növelését, az indulati feszültségek, a szorongásos állapotok oldását érhetjük el, és pozitívabb lelki beállítottság alakul ki.

A relaxáció megszabadít szorongásainktól

A relaxáció szó ellazulást, ellazítást, egyensúlyteremtést jelöl. Megszabadulunk szorongásaink rabságából (innen eredeztetik a szó jelentését is: elengedni a rabot). Egyfajta nyugalmi lelki, szellemi és testi (pszicho-fiziológiai) állapot. Jellemző rá a befelé figyelés, a jó közérzet, a kiegyensúlyozottság érzése. Az izomtónus csökken, a belső szervek működése normalizálódik, nyugalmi szívműködés, az EEG alfa-ritmusokban való bősége jellemzi (a köznyelv szerint alfa-állapotban vagyunk ilyenkor), csökken a pulzusszám és a vérnyomás is normalizálódik. Oldódik a bennünk lévő feszültség.

Relaxációs eljárások alatt olyan önellazító módszereket, önszabályzó technikákat, vagy mások által vezetett eljárásokat értünk, amelyek a testi ellazulást, a lelki egyensúly helyreállítását, a belső csend elérését, a megtisztulást, a bennünk rejlő gyógyító folyamatok támogatását szolgálják.

A relaxációs módszerek arra irányulnak, hogy megszüntessék a szorongás testi és lelki tüneteit. Leghozzáférhetőbb testi tünete az izomfeszülés, amit sokszor csak akkor veszünk észre, amikor ellazulunk, de jellemző még a fejfájás, hát-, vagy nyakfájás, a hasmenés, hányás, vagy hasfájás illetve egyénenként változó más tünetek, amiket mindnyájan ismerünk.

Belső csend meditáció útján

A meditáció során az ember bizonyos gyakorlatok, rituálék révén éri el a belső megnyugvást, tudatállapota megváltozását. Általában fontos eleme a légzés figyelése, légzésszabályozás, a figyelem nagymérvű beszűkítése, a külső ingerek kizárása, gyakran a jógapozíciók felvétele és különböző események vagy szimbólumok mentális képeinek a létrehozása.

Az eredmény egyfajta módosult tudatállapot, amelyben a személy tökéletesen ellazul, és lekapcsolódik a külvilágról.

A meditáció története sokezer éves, kialakulása talán az ősi keleti filozófiai rendszerekhez kapcsolható és a vallási szertartásokra vezethető vissza. Az ilyen tudatállapot-módosulást előidéző technikák fontos elemei voltak például a buddhista, a hindu és a lovas nomád hun és magyar vallás szertartásainak.

A meditáció lelki műveletének első állomása a belső csend, a mentális kiürülés állapotának létrehozása. Ezután a tudatba felvett egyetlen, vagy néhány tartalom már összpontosítottan, tiszta figyelemmel és teljes lényünkkel körüljárható. És ahogy körüljárjuk megvizsgáljuk a meditáció tárgyát és kérdéseket teszünk fel, lehet, hogy a kérdésekre megkapjuk a belső válaszainkat is... Ezt segíti az imagináció is, a belső képekkel, emlék-, vagy képzeleti képekkel való lelki tevékenység, mentális munka. Ez lehet irányított, ahol az imaginációt vezető pszichológus ajánl képet, amivel a személy, vagy csoport dolgozik (pl. képzeljünk el egy virágot, vagy valami hasonlót), de lehet spontán is, a relaxált állapotban lévő személyből fakadó tartalom, vagy kép. Ezek úgynevezett "éber-álom" tartalmak, és általában a szimbólumok nyelvén szólnak hozzánk, akárcsak az álmok. Fontos részét képezik a belső megtisztulásunknak, és relaxációval kapcsoljuk, relaxált állapotban használjuk.

Az ellazulás tanulható

Az autogén tréning (AT) egy relaxációs, imaginációs eljárás. Módszerét J. H. Schultz fejlesztette ki és ismertette az 1920-as években először. Az első publikációk után hamar elterjedt a világban, aránylag rövid idő leforgása alatt sokfelé ismertté vált. Lényege az, hogy relaxációs gyakorlatokkal igyekszik kiküszöbölni a feszültségi állapotokat.

Lényegében saját testünk, lelkünk megtanítása arra, hogy ellazult állapotba kerüljünk. Az AT a jógán, hipnózison és önszuggeszción alapul. Önhipnózis. A neve is innen ered, autogén, vagyis saját magunkból eredő, tréning, vagyis gyakorlás útján sajátítható el. A relaxációt végző személy, általában a terapeuta segítségével, megtanulja szisztematikusan ellazult állapotba hozni magát. Szisztematikusan lecsendesítjük magunkat, lelki világunkat és testünket, kialakítjuk a belső csend állapotát. Befelé figyelünk passzív, lebegő figyelemmel, és nem megfeszített akarattal hozzuk létre a nyugalmunkat.

Az autogén tréningnek alap-, felső- és középfoka van. Az AT alapfokán hat gyakorlat során nyugalmi működésmódba hozzuk magunkat. Ezek a gyakorlatok az izomzat ellazulására, a perifériás vérkeringés szabályozására, a nyugalmi légzés, szívműködés begyakorlására, a hasi szervek nyugalmi állapotba hozására és a "tiszta fej", "hűvös homlok" élményének elérésére irányulnak. Minden gyakorlatnak szimbolikus jelentése is van a tisztán élettani, testi működések helyreállítása mellett. Az AT középfoka abban segíthet bennünket, hogy megszabaduljunk káros szokásainktól, vagy kórós beidegződéseinktől. A felsőfok továbbfejleszti önismeretünket.

Pihentető, frissítő, öngyógyító gyakorlatok

A relaxációs módszerek, ha teljes mértékben nem is pótolhatják az alvást, de a relaxáció mértékétől és hosszától függően jelentősen csökkenthetik a napi alvásigényt. De nemcsak ilyen módon javítják az életminőségünket, hanem alkalmazása az éber periódusainkban az összpontosításunkra, ellazultságunkra is jó hatással van. Kitisztul a fejünk, jobban tudunk koncentrálni, aminek következtében jobb döntéseket hozunk, sikeresebbek is lehetünk, ami szintén nagyon fontos szempont a mai világban.

Gyakorlatilag mindenkinek ajánlható: az egészséges, de kimerült, túlhajszolt, stresszes embereknek mindenképpen a saját egészségük megőrzése érdekében. Azoknál pedig, akik valamiben változni, változtatni, vagy gyógyulni szeretnének, célszerű pszichológus szakember segítségét kérni.

A relaxáció elméletileg elsajátítható saját magunktól is, mindenféle segítség nélkül, de ez a módja nagyon hosszadalmas lenne, és a mai beállítódásunk és életvitelünk miatt ez nem járható út. Számos könyv, hangkazetta, CD lemez és videokazetta jelent meg ebben a témában, kisebb nagyobb sikereket garantálva. Ezek segítségével vannak, akiknek sikerül az ellazulás, elmélyülés. Legrövidebb, legcélzottabb, legszerencsésebb módja azonban az, ha tapasztalt szakember vezeti a relaxációt. Így ugyanis már néhány gyakorlat után megvalósítható, és otthon egyedül az instrukciókat követve szintén előidézhető ez a kellemes állapot. Szintén a szakemberrel történő relaxáció tanulás mellett szól, és nem utolsó szempont, hogy így lehetőség nyílik a gyakorlás során fellépő kellemes, vagy kellemetlen élmények megbeszélésére is.

A maga módján mindenki képes a relaxációra. Ez azt jelenti, hogy van, akinél ez a pihentető, vagy módosult tudatállapot egészen felületes, és olyanok is akadnak, akiknél már az elejétől fogva gyorsan bekövetkezik és mély. Az viszont mindenkire érvényes, hogy gyakorlással, kondicionálással fejleszthető, mélyíthető.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: