Pofonegyszerű stresszűző tippek

Hevesen ver a szív, szaporább a légzés, emelkedik a vérnyomás, kiver a veríték - a stressz ismert tüneteivel minden nap találkozunk, akár otthon, akár munkahelyünkön is. Ilyenkor kellene egy pillanatra megállni, és tudatosan legyőzni a minket ért hatásokat, mert aztán ha a feszültséget keltő esemény, érzés elmúlik, a szervezet ismét normálisan működik, ellenben ha ez a felpörgetett állapot túl hosszú ideig tart, nem követi nyugodt feltöltődési időszak, kimerülhetünk, és komoly egészségügyi károsodásokat is szenvedhetünk.

Lazítsunk tudatosan! Ehhez van néhány tippünk, ki-ki vérmérséklete szerint válogasson!

Nevessünk!

Aggodalmaskodás helyett tegyünk be a DVD-lejátszóba egy jó vígjátékot, hívjuk össze a barátainkat, és kacagjunk nagyokat a poénokon. Egy kiadós nevetés hatására több vér és oxigén jut el a belső szervekhez, sőt stresszhormon-szintünk is csökken.

Simogassuk meg kedvencünket

Háziállataink nemcsak feltétel nélküli szeretetet adnak, de az egészségünknek is jót tesznek. Elég, ha csak pár percig simogatjuk kutyánkat, és olyan jó érzéseket előidéző hormonok szabadulnak fel szervezetünkben, mint a szerotonin, a prolaktin és az oxitocin. Ezek hatására csökken a vérnyomás, és felpezsdül az immunrendszer.

Takarítsunk, lomtalanítsunk!

A rendetlenség, és a rengeteg tárgy látványa idegessé tesz, nem is beszélve arról, amit akkor érzünk, amikor nem találjuk a kocsikulcsot, a gyerek tornacuccát, vagy a befizetésre váró csekkeket. Lomtalanítás és takarítás után a környezetünk megnyugtatóan áttekinthetővé válik. Ráadásul egy nagytakarítással óránként akár 250 kalóriát is elégethetünk.

Igyunk narancslevet!

Legjobb, ha minden reggel felhajtunk egy pohár narancs-vagy grapefruitlevet. Kutatások szerint ugyanis a C-vitamin csökkenti a stresszhormonként ismert cortizol mennyiségét.

Énekeljünk

Nem számít, hogy nincs jó hangunk, vagy nem ismerjük pontosan a szöveget, csak énekeljünk. A kocsiban, a zuhany alatt, bárhol, ahol el merjük engedni magunkat, és nem zavarunk vele senkit. Az énekléstől kihúzzuk magunkat, ráadásul mélyeket lélegzünk közben, ami egyaránt jót tesz a szívnek és az immunrendszernek is.

Sétáljunk!

Egy 30 perces sétával jót teszünk testünknek, eltereljük gondolatainkat aggodalmainkról. Ráadásul ilyenkor szervezetünkben endorfinok termelődnek, ezek azok a neurotranszmitterek, melyektől vidámabbak leszünk.

Rágózzon!

A rágótól nemcsak a leheletünk lesz frissebb. Rágózás közben jobban tudunk figyelni az éppen aktuális feladatunkra, és kevésbé vagyunk idegesek. Persze fontos ezen tevékenység kulturált végzése, hiszen kollégáink biztos nem szeretnék egész nap hangos csámcsogásunkat hallgatni.

Bújjunk össze párunkkal!

Nem könnyű rávenni magunkat az ágygimnasztikára, amikor stresszesek vagyunk, de a szexnek annyi előnye van, például vérnyomáscsökkentő, növeli az önbecsülést, és jobban alszunk utána, hogy igazán megéri rávenni magunkat rendszeres gyakorlására.

Vegyünk egy mély lélegzetet!

Már egy mély lélegzetvétel elárasztja a keringésünket plusz-oxigénnel, de ha még zsebkendőre cseppentett levendula-vagy rózsa illóolajat is belélegzünk, sokkal nyugodtabb állapotba kerülünk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció