Ősi reflexeket vált ki a rock

A morcos, disszonáns, durva zenék - mint a rock-and-roll, a különböző filmzenék és garázszenekarok muzsikája - úgy tűnik rendkívüli hatással lehetnek az agyműködésre: a legújabb kutatások szerint a torzított zene a veszélyben lévő állatok hangjainak után

Bár a tudósok nem állítják, hogy a torzított gitárral előadott dalok arra ösztönzik a tudatalattinkat, hogy más emlősök sikolyaira asszociáljon, de Daniel Blumstein szerint "a mostani kutatási eredmények magyarázatot adhatnak arra, miért köthetők a különböző zenei műfajok egyes érzelmi állapotokhoz. Ezek 3,5 milliárd éves biológiai reakciók, amelyek mindig is velünk lesznek."

Blumstein, a Kalifornia Egyetem (UCLA) ökológiai és evolúciós biológiai tanszékének elnöke a veszélyben lévő emlősök és madarak hangjainak tanulmányozása közben rájött, hogy az állatok veszély esetén vokális rendszerüket megerőltetve eltorzítják és felerősítik hangjukat. Blumstein szerint ez hasonló hanghatást eredményez, mint amikor túl hangosra tekerjük a hifit és torzítanak a hangfalak.

Tudományos kísérlet rockzenével

A szakértők szerették volna jobban megvizsgálni, hogyan reagálnak az emberek a torzításokra, ezért a kutatás elkészítéséhez Greg Bryant, a UCLA kommunikációs tanulmányok tanszékének tanársegédje és hangmérnöke 10 másodperces zenei részleteket hozott létre: a részletek között voltak teljes egészében nyugodt zenék, valamint olyanok, amelyek 5 másodperc után átváltottak valamilyen keményebb, durvább zenére.

"Nem növeltük a tempót és a hangnemen, valamint a hangerőn sem változtattunk" - nyilatkozta Blumstein. "Csak torzítást és zajt adtunk hozzá, vagyis biológiailag releváns zenét hoztunk létre." A kutatók összesen 42 egyetemistával hallgattatták végig a zenei részleteket. A résztvevők mindannyian erősebben reagáltak a torzított zenékre, de csak akkor, ha a zenehallgatást nem kísérte vizuális élmény. "Egyértelmű tehát, hogy a közeg befolyásolja a hallgató érzelmeit."

Érdekesebbek a torzított hangok

Daniel Levitin, a McGill Egyetem pszichológiai és viselkedéstudományi tanszékének munkatársa szerint ezek a kutatási eredmények is alátámasztják azokat a feltevéseket, melyek szerint a torzított hangok jobban felkeltik az emberek érdeklődését, mert a veszélyben lévő állatok hangjára emlékeztetnek. "Mivel ezek a zajok általában hangosak is, agyunk veszélyforrásként érzékeli őket és erősebben reagál, mint a nyugodt hangokra" - magyarázta Levitin. "Ez egy ősi reflex, ami mélyen belénk ivódott az evolúció során."

Érdekes módon a torzított zene szerelmeseire jellemző, hogy kreatívabbak és nyitottabbak az újdonságokra, mint mások - állítja Tomas Chamorro-Premuzic, a London Egyetem üzleti pszichológia professzora, aki a mostani kutatásban nem vett részt. A tanulmány a Biology Letters című szaklapban olvasható.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)