Ön tudja, hogy mi a jó halál? És az orvosa?

A legtöbb ember az élete végén békét szeretne, a lehető legkevesebb fájdalmat, és némi kontrollt arra, ahogyan távozik. Egy új kutatás feltárta e halálos vágyakat, s betekintést enged abba, ahogyan az emberek általában meghatározzák a "jó halál" fogalmát.

Akik szembesülnek egy halálos betegséggel, s életük befejeződésének bizonyosságával, talán a velük történő dolgok feletti ellenőrzés megtartása a legfontosabb a haldoklásuk során, ahogy lezárják az életüket, ahogy meghalnak. Például inkább otthon szeretnének lenni, mint kórházban, fájdalomtól mentesen szeretnék eltölteni az utolsó időszakot, és találkozni érzelmi és lelki szükségleteik teljesülésével. A családjaik számára e remények nagyrészt azonosak - állapította meg egy széleskörű nemzetközi kutatás, amelyet az American Journal of Geriatric Psychiatry folyóirat ismertetett.
Kiderült azonban, hogy a végstádiumú betegeket kezelő orvosok ennek ellenére gyakran arra összpontosítanak, hogy a paciensek milyen kezeléseket akarnak, és melyeket nem. Dr. Dilip Jeste, a University of California (San Diego) öregedéskutató intézetének igazgatója elmondta, hogy a "vigyenek haza" kívánság, amit komolyan meg kellene beszélni. Ez azonban gyakran tabu az orvosoknak, a családtagoknak, de gyakran maguknak a betegeknek is.

Még ha a beteg akarna is beszélni róla - Jeste úgy véli -, gyakran fél elmondani a családjának, mert nem akar a terhükre lenni, vagy felzaklatni őket. Az orvos szerint a betegek bevallják, hogy megkönnyebbülnek, amikor ez a téma végül szóba kerül.

A legtöbben csak nyugalmat és a családjuk közelségét szeretnék utolsó napjaikban

A legtöbben csak nyugalmat és a családjuk közelségét szeretnék utolsó napjaikban

Dr. R. Sean Morrison, a New York-i Mount Sinai orvosi iskola palliatív intézetének igazgatója szerint fontos kérdés persze, hogy a beteg akarja-e, hogy lélegeztető gépen tartsák, ha már nem képes az önálló légzésre, vagy csövön át etessék-e, ha már nem képes máshogyan táplálkozni. De ez a tanulmány azt mondja, hogy valójában nem ez a legfontosabb a betegeknek és családjuknak, hanem az, hogy a vég felé közeledők hátralévő ideje hogyan fog kinézni, és nem csak az utolsó napokban. Nem a gyógyításra, hanem az emberek érdekeire és értékeire kell összpontosítani.

Jeste és csapata 36 nemzetközi vizsgálat eredményeit tekintette át a betegek, a családok és az egészségügyi szolgáltatók véleményét alapul véve arról, hogy mi a "sikeres" haldoklás. A betegek életkorát nem tartották alapvetőnek, habár javarészük idős volt már. Leggyakrabban előrehaladott rákban, szívelégtelenségben, tüdőbetegségben vagy AIDS-ben szenvedtek.

Összességében a kutatók 11 központi témát találtak, amely következetesen felbukkant a vizsgálatok során. A betegeknél a leggyakoribb témák a következők voltak: legyen befolyásuk a haldoklásuk folyamatára; ne legyenek fájdalmaik; legyenek szellemi és érzelmi jólétben; és érezzék, hogy teljes életet éltek, ami azt jelenti, hogy esélyük legyen a búcsút mondani a szeretteiknek, és érezzék, hogy jó volt az életük. Az esetek többségében, a családoknak ugyanezek voltak a prioritásaik.

A hospice-ról sokaknak a halál, a haldoklás jut eszébe, pedig az ellátásnak inkább az a célja, hogy a súlyos állapotú betegek életminőségén javítsanak. Részletek!

Az orvosok és egyéb egészségügyi szolgáltatók eközben a fájdalom kontrollálását, és a beteg preferenciáit tartották fontosnak abban, hogy hol és hogyan haltak meg. De kevésbé foglalkoztak az egzisztenciális problémákkal, mint a betegek érzéseivel az életük teljessé válásáról, értelméről vagy a spiritualitásról.

Morrison szerint a kutatás megállapításai útmutatót adnak az orvosoknak, hogy az életük lezárására készülő betegeik számára melyek a valóban fontos problémák. Ez a szakasz a gyógyításban akkor kezdődik, amikor egy páciensnél diagnosztizálták a valószínűleg halálos betegséget.

Jeste egyetértett ezzel: "Végső soron, hogy mi a jó a számára, azt a haldokló határozza meg. Beszélhetünk a személyre szabott gyógyításról, amely kiterjesztheti az életet. De a végén a sikeres élet kiterjesztése lesz a sikeres haldoklás" - foglalta össze a véleményét.

Forrás: MedicineNet

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+9, +16 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütés várható helyenként fátyol-és, gomolyfelhőkkel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag