Ön is megeszik 3,5 kiló csokit évente?

Ugyanis a statisztikák szerint mi, magyarok ennyit fogyasztunk egy év alatt az istenek eledeléből. A legkedveltebben a táblás, illetve szeletben kapható csokik, és mi, magyarok inkább tejcsoki eszünk, mint fehér- vagy étcsokoládét.

CsokoládéJellemzően a decemberi ünnepek környékén nő a csokifogyasztás, ennek az egyik oka hogy a karácsonyfára szaloncukrot és csokidíszt szoktunk aggatni, illetve a gyermekeket csokifigurákkal megajándékozni, míg Nyugat-Európában kekszet, gyömbéres süteményecskéket használnak erre a célra.

Egy nemrég nyilvánosságra került hírre reagálva, miszerint néhány évtized múlva veszélybe kerül a kakaóbab-termesztés, és emiatt valódi luxuscikké válhat a csokoládé, Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke úgy reagált: a kakaóbab-termelés növekedése valóban korlátozott, a tonnánkénti ára 1000 fontról 2500 fontra emelkedett a tőzsdén, és valóban fenyegetik veszélyek (például betegségek) a kakaóültetvényeket, de erre a problémára egészen biztosan lesz válasza az iparnak, mezőgazdaságnak, tehát nem kell aggódnunk.

"Minden esetben alaposan vegyük szemügyre a termékek címkéjét, így például különösen fontos a figurás édességek esetében a kakaómassza és kakaóvaj feltüntetése, míg a szaloncukrok esetében érdemes meggyőződni a kötelezően előírt 20 százalékos bevonati arány meglétéről" - hangsúlyozta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Ne vásároljunk feketepiacról karácsonyi édességet, szaloncukrot, mert megvan az esélye, hogy ellenőrizetlen terméket viszünk haza és fogyasztunk el - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Az élet bizonytalan! Kezdd a desszerttel! - idézte Ernestine Ulmer mondását Török Zsuzsa pszichológus, aki azt foglalta össze, hogy a csokoládé igenis hasznos a léleknek, csupán arra kell nagyon odafigyelni, hogy mértéket tartsunk. A jó minőségű, kis mennyiségben fogyasztott csokoládé örömhormonokat szabadít fel, oldja a szorongást, megnyugtat, tehát valóban hasznos az egész szervezetnek.

Képgaléria: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: