Nem tudunk több dologra figyelni egyszerre

Bár sokan azt hiszik, a videojátékok segítik a figyelemmegosztás képességének fejlesztését, a legújabb felmérések szerint mindegy, mennyi időt töltünk el a virtuális térben, semmiképp sem ajánlatos vezetés közben telefonálni.

A Duke Egyetem Vizuális Kogníció Laboratóriumának szakértői legújabb kutatásuk során megvizsgálták, mennyire fejleszti a virtuális multitasking a játékosok figyelemmegosztását: az eredmények szerint a legkevésbé sem. "Mindegy mennyit edzzük agyunkat, egyszerűen nem erre vagyunk beállítva" - nyilatkozta Stephen Mitroff, a Duke Agyi Tudományok Intézetének pszichológus és idegtudományi tanársegédje.

A tudósok 60 egyetemistát kértek fel három különböző vizuális feladat (TrackMania szimulátor, "Itt a piros hol a piros" játék és rejtett kép felismerése) elvégzésére. A kísérlet végén megismételtették velük a feladatokat, de ezúttal egy headseten keresztül különböző kérdésekre is válaszolniuk kellett. "Ezzel egy mobiltelefonos beszélgetést próbáltunk meg szimulálni" - magyarázta Mitroff.

A játékosok sokkal jobban teljesítettek a TrackMania feladat során, körülbelül 10 százalékkal verték a nem játékosokat (19 férfi és 7 nő), a másik két feladatot azonban teljesen azonos eredménnyel végezték. "Rendkívül nehéz volt olyan önkénteseket találni, akik nem játszanak rendszeresen valamilyen számítógépes játékkal" - nyilatkozta Sarah Donahue, az egyetem frissen végzett PhD hallgatója.

Összességében a szimulátoros feladatnál volt a legjelentősebb a teljesítményromlás a második kísérlet során, amikor kérdésekre kellett válaszolni a feladat elvégzése közben. A játékosok két másodperccel futottak rosszabb eredményt a figyelem megosztása miatt, a többiek pedig 10 másodperccel rontottak köridejükön. A másik két feladatnál hasonló mértékben romlott mindkét csoport teljesítménye.

"A legtöbb ember tehát nem képes megosztani a figyelmét" - foglalta össze Mitroff. "Léteznek azonban olyan, úgynevezett szupertaskerek, akik mindenféle teljesítményromlás nélkül képesek több feladat egyidejű elvégzésére. Ez azonban csak a lakosság mintegy 2,5 százaléka, tehát jobb, ha inkább nem kísérletezünk, mert ezzel saját és mások biztonságát veszélyeztethetjük." A kutatásról részletesebben az Attention, Perception & Psychophysics című szaklap júniusi online kiadásában olvashatnak az érdeklődők.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)