Nem tudom beosztani az időmet! Mit tegyek?

A Nők Lapja Psziché olvasói minden lapszámban szakértőktől kapnak praktikus életvezetési tanácsokat. Papp Enikő coach, pszichológus a "time-management"-ről ír egy kérdezőnek.

Így ír Ilona (35), aki állandó időproblémúval küzd: "Folyton elúszom a munkával, gyakran még az éjfél is a laptop előtt talál. Emiatt reggel fáradtan ébredek, délre leszek használható, és kezdődik az ördögi kör. Hogyan menedzselhetném jobban az időmet?"

<a href="https://www.sys-temas.com/hu/sys-temas/trenerek/" target="_blank">A coach, Papp Enikő válasza</a>

A rendelkezésre álló időt úgy tudjuk a legjobban beosztani, ha tudatosítjuk, hogy mire mennyi időt fordítunk a nap 24 órájában. Készítsük el előre a napi tervet! Rajzoljunk egy kört egy üres lapra, és osszuk fel 24 órára. Gondoljuk végig, mire mennyi időt szoktunk fordítani (alvás 8 óra, utazás 2 óra stb.). Készítsük el egy hétig mindennap a tervet, majd a végén nézzük meg, hogy átlagosan mire mennyi időt használtunk fel. Figyeljük meg, melyek azok a tevékenységek, amelyekre túlságosan sok időt fordítunk (tévénézés, internet), ahonnan tudnánk nyesegetni a hasznosabb tevékenységekhez, hogy időben be tudjuk fejezni az aznapra tervezett munkamennyiséget.

Olvassa el korábbi hat cikkünket is, amit sorozatban adtunk közre az olvasói kérdésekből! Kattintson ide a sorozat első részéért, a cikk alján pedig további ötöt talál! Legyünk következetesek, és végezzük el az adott napra kitűzött feladatokat, esetleg tegyük át másnapra, de maradjunk egy héten belül! Határozzuk meg azt is, hogy meddig tartanak a munkás órák, és mikor kezdődik a szabadidőnk! Egyre jobban fogjuk érezni, hogy mihez mennyi időre van szükségünk.

A Nők Lapja Pszichét keresse az újságárusoknál, vagy fizessen rá elő a Sanoma Magazincentrumában!

Weben is követheti: www.pszichemagazin.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső