Nem tesz jót a testképnek a selfie-k nézegetése

A kutatók szerint bizonytalanná teszi a nőket saját testképükkel kapcsolatban az, ha túl sokat nézegetik a Facebookon barátnőik fényképeit.

A kutatók szerint minél többet nézegetnek a nők selfie-ket (a felhasználó saját magáról készített fényképe) és más fényképeket a közösségi oldalakon, annál inkább hasonlítják negatívan önmagukat ezekhez a képekhez. A brit és amerikai szakértők közös kutatásából az derült ki, hogy a barátok fényképei még a hírességek fotóinál is nagyobb hatást gyakorolhatnak a nézőkre.

Ez az első olyan kutatás, amely a közösségi oldalakon töltött időt a kedvezőtlen testképpel hozza összefüggésbe. Eddig nem sokat lehetett tudni arról, milyen hatást gyakorolnak a közösségi oldalak a felhasználók önképére. A fiatal nők különösen gyakran használják az ilyen oldalakat, és több fényképet töltenek fel, mint a férfiak.

A kutatás során a Strathclyde Egyetem, az Ohiói Egyetem és az Facebook használatukra , étkezési és sportolási szokásaikra, és testképükre vonatkozóan.

Nem tesz jót a testképnek mások selfie-jének nézegetése (Fotó: Europress)

A seattle-i konferencián közzétett kutatás nem mutatott ki összefüggést az étkezési zavarokkal, a közösségi oldalakon töltött idő és a testkép negatív összehasonlítása között azonban kapcsolatot mutatott ki. Minél több időt töltött egy lány a Facebookon, annál inkább hasonlította össze a saját testét barátaiéval, és annál negatívabb módon ítélte meg a saját testképét.

Az étkezési zavarokkal foglalkozó Beat jótékonysági szervezet szóvivője elmondta, hogy a testkép kulcsfontosságú részét képezi az identitásunknak, és nem tekinthető triviális dolognak, vagy egyszerű hiúságnak. A testsúllyal és a testalkattal való túlzott foglalkozás a mai kultúra egyik jelentős eleme, ami az egész világon jellemző. "A fiatalok az őket bombázó képekhez hasonlítgatják önmagukat, és úgy érzik, hogy az ő hibájuk, hogy a saját testük kedvezőtlenül jön ki az összehasonlításból" - magyarázta a szervezet szóvivője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra