Nem tesz jót a testképnek a selfie-k nézegetése

A kutatók szerint bizonytalanná teszi a nőket saját testképükkel kapcsolatban az, ha túl sokat nézegetik a Facebookon barátnőik fényképeit.

A kutatók szerint minél többet nézegetnek a nők selfie-ket (a felhasználó saját magáról készített fényképe) és más fényképeket a közösségi oldalakon, annál inkább hasonlítják negatívan önmagukat ezekhez a képekhez. A brit és amerikai szakértők közös kutatásából az derült ki, hogy a barátok fényképei még a hírességek fotóinál is nagyobb hatást gyakorolhatnak a nézőkre.

Ez az első olyan kutatás, amely a közösségi oldalakon töltött időt a kedvezőtlen testképpel hozza összefüggésbe. Eddig nem sokat lehetett tudni arról, milyen hatást gyakorolnak a közösségi oldalak a felhasználók önképére. A fiatal nők különösen gyakran használják az ilyen oldalakat, és több fényképet töltenek fel, mint a férfiak.

A kutatás során a Strathclyde Egyetem, az Ohiói Egyetem és az Facebook használatukra, étkezési és sportolási szokásaikra, és testképükre vonatkozóan.

Nem tesz jót a testképnek mások selfie-jének nézegetése (Fotó: Europress)

A seattle-i konferencián közzétett kutatás nem mutatott ki összefüggést az étkezési zavarokkal, a közösségi oldalakon töltött idő és a testkép negatív összehasonlítása között azonban kapcsolatot mutatott ki. Minél több időt töltött egy lány a Facebookon, annál inkább hasonlította össze a saját testét barátaiéval, és annál negatívabb módon ítélte meg a saját testképét.

Az étkezési zavarokkal foglalkozó Beat jótékonysági szervezet szóvivője elmondta, hogy a testkép kulcsfontosságú részét képezi az identitásunknak, és nem tekinthető triviális dolognak, vagy egyszerű hiúságnak. A testsúllyal és a testalkattal való túlzott foglalkozás a mai kultúra egyik jelentős eleme, ami az egész világon jellemző. "A fiatalok az őket bombázó képekhez hasonlítgatják önmagukat, és úgy érzik, hogy az ő hibájuk, hogy a saját testük kedvezőtlenül jön ki az összehasonlításból" - magyarázta a szervezet szóvivője.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: