Nem pótolja a beszélgetést az sms

Egy kísérletben szereplő lányok, akik szóban beszéltek édesanyjukkal, egyértelmű pozitív fizikai reakciókról számoltak be, azonban akik csak írásban, tehát sms, vagy internetes csevegés útján érintkeztek anyjukkal, nem tapasztaltak hasonló pozitív hatást.

Egy fiatal lányokat vizsgáló kísérlet keretében amerikai kutatók megfigyelték, hogy az érzelmekért felelős hormonok - mint például a kortizol és az oxitocin - potenciálisan kedvezőbb hatást előidézve viselkedtek, miközben egy kellemetlen, stresszes eseményt szóbeli, például telefonos beszélgetés során oszthattak meg édesanyjukkal, azokhoz a lányokhoz viszonyítva, akik nem szóbeli beszélgetés, hanem online szociális média, tehát sms vagy chat útján érintkezhettek az anyjukkal.

"Nem egyértelmű számunkra a jelenség oka, de valószínűleg az adott személy hangjának a hallása komoly szerepet játszik. Egy személy hangja ugyanis nemcsak a hangnemet és az őszinteséget, de a beszélő identitását is közvetíti" - magyarázta Leslie Seltzer, a madisoni székhelyű Wisconsini Egyetem pszichológia szakos posztdoktori hallgatója, a tanulmány szerzője. "Egy telefonos beszélgetés során egy gyerek könnyen beazonosíthatja, hogy valóban a szüleivel beszél, miközben sms-ezés vagy chat során erre nem feltétlenül képesek" - tette hozzá Seltzer.

Seltzer és kutatótársai összehasonlította a kísérletben résztvevő 68 nyolc-tizenkét éves lány hormonális reakcióit, miközben telefonon keresztül, vagy sms útján érintkezésbe léptek anyukájukkal egy meglehetősen nehéz matematikai és szóbeli teszt elvégzését követően. A kutatók megállapították, hogy sokkal több kortizol és oxitocin, úgynevezett boldogsághormon termelődött azoknál a lányoknál, akik a beszélgetés során hallhatták szüleik hangját, mint azoknál, akik csak írásban tudtak érintkezésbe lépni szüleikkel.

Leslie Seltzer a Személyiségi és Szociálpszichológiai Társaság New Orleans-i éves konferenciáján prezentálta kutatási eredményeit és a tanulmány az Evolution and Human Behavior című pszichológiai szakfolyóirat legutóbbi számában is megjelent.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció