+10° - +24°
Nincs front

Nem mindig jó, ha el tudunk búcsúzni a halott hozzátartozónktól

Egy új angol tanulmány szerint a brutális gyilkosságok, illetve traumás halálokok miatt elhunyt személyek hozzátartozóinak maguknak kellene eldöntenie, akarják-e látni rokonukat így, vagy sem.

Az Oxfordi Egyetemen dolgozó Alison Chapple és Sue Ziebland a British Medical Journal májusi számában megjelent tanulmányuk elkészítéséhez 80 olyan személlyel készített interjúkat, akiknek a hozzátartozói erőszakos módon haltak meg - gyilkosság áldozataivá váltak, öngyilkosságot követtek el vagy drogtúladagolás következtében hunytak el.

Az egyes résztvevőkkel a kutatók 6-6 órán keresztül beszélgettek, az interjúk alapján pedig azt állapították meg, hogy a családtagok akár úgy döntöttek, akár nem, hogy látni szeretnék elhunyt hozzátartozójukat, mindig úgy érezték, helyes döntést hoztak, még akkor is, ha valamennyire kellemetlenül érezték magukat a látottak miatt. A szakemberek úgy vélik, hogy azok, akiknek az a feladata, hogy az elhunyt hozzátartozóival foglalkozzanak, semmiképpen nem szabad, hogy eldöntsék a családtagok helyett, hogy látniuk kell-e az erőszakos módon meghalt rokont vagy sem. Azaz, nem szabad saját gondolkodásmódjukból kiindulva feltételezések mentén javasolniuk azt, hogy a családtagok mit tegyenek ebben a tragikus helyzetben.

A beszélgetések rávilágítottak arra is, hogy az attitűdök egészen különbözőek lehetnek egy családon beül is - vannak, akik mindenképpen személyesen szeretnék utoljára látni elhunyt családtagjukat, míg mások kifejezetten elzárkóznak ettől, mert túlságosan zavaró élményként gondolnak az erőszakos módon életét vesztett családtag látványára.  

A kutatók szerint az elhunytak családtagjait segítők munkáját megkönnyítheti, ha figyelnek a rokonok által a halottra utaló megnyilatkozások nyelvezetére. Amennyiben gyakran előfordul a halott neve, illetve személyes névmásként jelentkezik a mondatokban, az arra utal, hogy a kapcsolat, a rokoni szál még mindig igen erősen él az adott hozzátartozó irányába. Ezekben az esetekben a holttest megtekintése, amennyiben lassan és kellő érzékenységgel zajló folyamat, segít a gyászolók számára.  

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag