Ne fusson versenyt az idővel, merjen nemet mondani!

Akkor nyugodt a lelkiismerete, ha minden feladatot elvállal? Ennek a lelki nyugalomnak azonban kemény ára van. Tanuljon meg nemet mondani - ez az egészséges út a feszültségmentesebb élethez.

Legyen őszinte magához! Annyira zsúfolt a naptára határidőkkel és kötelezettségekkel, hogy már alig tud bepréselni egy-egy találkozót? Túl sok elfoglaltságot próbál bezsúfolni túl kevés időbe? Ha így van, itt az ideje, hogy csökkentse az Önt érő stresszforrásokat. Elég volt! Tanuljon meg nemet mondani!

Miért mondjunk nemet?

Számtalan kéréssel fordulnak folyamatosan hozzánk, és mindig úgy érezzük, ezt még igazán megtehetjük, maximum kevesebb lesz egy kicsit a szabadidőnk. Igen ám, de közben egyre fokozódik bennünk a stressz. Így hát egykönnyen feszültségteli szituációkat teremtünk saját magunknak, ha nem utasítunk el bizonyos kéréseket, saját magunk és drága időnk védelmében. Ki fogja megcsinálni a gyermekek iskolai jelmezét, ki lesz az edzőjük az iskolai csapatban, ha nem Ön? A válasz talán nem egyszerű, de vegye figyelembe az alábbi érveket, és máris látni fogja, miért ne Ön legyen az!

 • Jól jöhet, ha nemet mond. Attól még nem önző, ha visszautasít egy kérést. Valójában a leghasznosabb dolog lehet, amit megtehet a családjáért, és nem utolsó sorban saját magáért. Ha nemet mond bizonyos dolgokra, meglátja, mennyi szabadul fel, melyet aktuális kötelességei teljesítésére vagy kedvenc elfoglaltságára fordíthat.
 • Próbáljon ki új dolgokat! Csak azért, mert eddig mindig Ön szervezte meg a cég kirándulásait, ne gondolja, hogy ezután is mindig Önnek kellene! Ha nemet tud mondani bizonyos dolgokra, a felszabaduló időben hobbijaival és érdeklődésének megfelelő dolgokkal foglalkozhat. Sőt akár új dolgokat is kipróbálhat!
 • Az igen nem mindig a legjobb válasz! Ha folyamatosan túlvállalja magát, és állandó feszültség és nyomás alatt él, nagyobb valószínűséggel fog megbetegedni, kifáradni, hamarabb lesz feszült és zsémbes, nyűgös, aminek senki nem fogja hasznát venni, sem Ön, sem a környezetében élők.
 • Másokban is lakozik erő! Fontos, hogy ezt elismerje! Engedje a környezetében élőket, hogy ők is bizonyítsanak! Talán megállják a helyüket. Annak ellenére, hogy mások nem biztos, hogy ugyanúgy csinálnak dolgokat, mint Ön, akár tanulhat is tőlük, ha engedi, hogy segítsenek. Mindeközben Ön pedig némi szabadidővel gyarapszik.

Mikor mondjunk nemet? Néha nehéz eldönteni, mely tevékenység érdemli meg, hogy időt és figyelmet fordítsunk rá. Nézzük, miket kellene átgondolnia, ha egy újabb megoldandó feladat kerül útjába!

 • Törődjön magával! Ha tud és mer nemet mondani, könnyebben fogja a fontossági sorrendben előre venni azokat a dolgokat, melyek valóban jelentősek Önnek. Időt nyer, melyet olyan dolgokra használhat fel, amiket igazán akar. Például elfogadható időben jöhet el a munkahelyéről, és így még marad ideje, hogy felfrissítse magát egy jóleső futással a nap végén. Vizsgálja meg aktuális kötelezettségeit, és rangsoroljon, mielőtt újabb kötelezettséget vállal. Tegye fel a kérdést magának: valóban fontos nekem ez a valami? Ha biztos az igen válaszban, feltétlenül tegye meg.
 • Fontolja meg, igent mond-e a stresszre! Az új elfoglaltság, amit fontolgat, rövid vagy hosszú távú elköteleződést kíván? Egy délután alatt megsütni az iskolának egy halom sütit jóval kevesebbet rabol el drága idejéből, mint egy egész éven át vezetni az iskolának az adománygyűjtést. Ha egy tevékenység újabb feszültségforrás lesz az életében - különösen, ha hosszú időre szól -, inkább passzoljon!
 • Ne legyen bűntudata! Ha barátai váratlanul egy kiruccanós estét szerveznek, amikor Ön már egy békés, csendes estét tervezett otthon a párjával, teljesen elfogadható és érthető, hogy visszautasítja az ajánlatot. Csinálja, amit eltervezett, és ne hagyja magát eltéríteni, csak mert fél attól, hogy bűntudata lesz. Ez csak további feszültséghez vezetne.
 • Bőven van már kötelessége, elég azokra koncentrálni! Ha úgy érzi, már meglévő kötelességei is elég nagy nyomást jelentenek, próbáljon egy kis segítséget igénybe venni. Ha például rokonai jönnek vacsorára, nem kell feltétlenül három fogást főznie, rendelhet pizzát, vagy kérjen meg mindenkit, hogy hozzon valamit, amivel hozzájárul a vacsorához.
 • Aludjon rá egyet! Csábítónak tűnik barátja ajánlata, hogy legyen önkéntes segítő a volt alma materben, vagy hogy járjon el hetente egy teniszklubba? Kérjen egy nap haladékot, és gondolja át a kérést, azután adjon választ, hogy számításba vette jelenlegi kötelességeit, és mérlegelje az új lehetőséget.

Hogyan mondjunk nemet?

Nem! Dehogyis! ÁÁÁ! Láthatjuk, milyen egyszerű ezt az egyszerű szócskát kimondani, melynek segítségével visszautasíthatunk olyan dolgokat, melyeket nem tartunk fontosnak. Persze vannak helyzetek, amikor mégsem olyan könnyű. Íme néhány dolog, melyet nem árt észben tartani, ha szükség van arra, hogy nemet mondjunk:

 • Magyarázza meg! Ne találjon ki okokat, hogy kibújhasson egy kötelesség alól! Az igazság mindig a legcélravezetőbb. Mondja meg az igazat, és merje elutasítani akár barátját, családtagját vagy munkatársát is.
 • Csak kíméletesen! Kiváló magyarázatok hada áll rendelkezésére, és nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy fel is használjuk őket. Ha mások erőfeszítéseit dicsérjük - míg mi most mégsem akarunk elköteleződni a feladat vállalása mellett -, talán el is tereljük saját magyarázatunkról a figyelmet, és ráadásul még jó színben is tüntetjük fel magunkat.

Hozzáállást változtatni, és nemet mondani nem lesz könnyű, ha mindezidáig mindig mindenre rábólintott. De megtanulni nemet mondani fontos lépés a feszültségmentesebb élethez. Próbálja ki, hátha nem is olyan nehéz! Nem?

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció