+15° - +33°
Nincs front

Muszáj belátni a hibáinkat!

A Johns Hopkins Egyetem kutatói arra a felismerésre jutottak, hogy aki nem szembesül saját hibáival, annak idővel hanyatlani fog a teljesítménye.

A The Journal of Neuroscience című lapban közzétett tanulmányban Reza Shadmehr, a Johns Hopkins Egyetem Bioorvosi-Mérnöki Tanszékének professzora és Pavan Vaswani, az Egyetem hallgatója annak jártak utána, miként alakul át vagy vész el a motoros emlékezetünk, amely amúgy számos hétköznapi helyzetben nyújt számunkra segítséget, hiszen ennek köszönhetjük például azt is, hogy más erővel emelünk fel egy üres és egy teli poharat.
A vizsgálat során a kísérleti alanyoknak egy számítógép képernyőjén a botkormányt mindig egy kék pöttytől kiindulva egy piros pötty irányába kellett mozgatniuk, miközben saját kezüket nem láthatták. A helyzetet azonban nehezítette, hogy miközben az alanyok a botkormányt a piros pötty felé mozgatták, a szerkezeten belül egy erő hirtelen balra rántotta azt. Az alanyok addig-addig gyakoroltak, míg végül sikerült elérniük, hogy a balra húzó erő ellenére is képesek legyenek jobbra mozgatni a kormányt, ám mire mindezt megtanulták, a kísérlet vezetői a tudomásuk nélkül ismét változtattak a dolgokon.Az alanyok egyik csoportjánál egy olyan merev rugót építettek a botkormányba, amely egyből a célpontba irányította használóját, miközben azt az erőt is képes volt megmérni, amellyel a használó jobbra próbálta azt rántani. Az alanyok számára úgy tűnt, mintha ők lettek volna olyan ügyesek, hogy folyton eljutottak a piros pöttyig, ezért fokozatosan abbahagyták a botkormány jobbra mozgatását, látszólag elfelejtkezve arról, amit korábban már megtanultak.

Az önkéntesek egy másik csoportjánál azonban nem csupán egy rugót építettek a botkormányba, hanem a képernyőn látható visszacsatolást is megváltoztatták, azaz az alanyok nem azt látták, amit valójában csináltak, hanem helyette olyan hibás végrehajtásokat, melyeket akár ők maguk is elkövethettek volna. És csodák csodája, ennek a csoportnak a tagjai továbbra is mindent úgy csináltak, ahogy megtanulták, vagyis századszorra is ugyanolyan erővel nyomták a botkormányt a megfelelő irányba, ahogy azt korábban már kitapasztalták.

Amint azt Vaswani kifejtette, mindez azt bizonyítja, hogy a teljesítményre ösztönzőleg hat, ha valaki látja, hogy hibázik, a téves megerősítés azonban épp az ellenkező hatást váltja ki, azaz ilyen esetben az illetőnek romlik a teljesítménye.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szombaton délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag