Miért és mikor mosolygunk?

A mosoly az egyik legkifejezőbb emberi jelzés, lehet valós vagy hamis, fakadhat örömből, keserűségből, szégyenből vagy akár félelemből is. Bár a biológiai háttere mindenhol azonos, a világ különböző részein különböző szociokulturális üzeneteket hordozhat.

A mosolygás tudományával Charles Darwin foglalkozott először: feljegyezte, hogy a mosoly oka, megjelenése, következményei a világon mindenhol közel azonosak, míg számos más nonverbális jelzés kultúránként eltér. Ez azt jelenti, hogy a mosoly velünk született képesség, míg a testbeszéd más elemei tanultak. A kisbabák nagyjából öthetesen kezdenek tudatosan mosolyogni; a vakon született csecsemők ugyanúgy, mint a látók -, mert bár a sírás felkelti a felnőttek figyelmét, a mosollyal azonban könnyebben fent tudják azt tartani.

Sokan vannak, akik könnyen elsírják magukat örömükben is, például egy esküvőn vagy ha egy olyan ajándékot kaptak, amire nagyon vágytak. Miért? Itt megtudhatja! A mosoly és a nevetés gyakran együtt járnak, valószínűleg azonos az eredetük, céljuk pedig a másokkal való kapcsolat megszerzése vagy fenntartása. Automatikusan másoljuk ugyanis a velünk kapcsolatba lépők arckifejezéseit. Azok az emberek, akik képtelenek mosolyogni (például idegbénulás miatt), nehezebben boldogulnak a szociális kapcsolataikban. A nők jóval többet mosolyognak, mint a férfiak (és ez már nagyon korán, két hónapos korban megmutatkozik).

A mosoly és nevetés együtt járnak: céljuk a másokkal való kapcsolat megszerzése

A mosoly tehát ragadós: azokat, akik többet mosolyognak, sokkal kedvesebbnek, szimpatikusabbnak tartjuk, mint azokat, akiknek az arca inkább komoly. Kutatások bizonyítják, hogy a mosolygókkal szívesebben működnek együtt az emberek.

Nemcsak azért mosolygunk, mert ezzel mások szemében vonzóbbnak tűnhetünk: a mosolygás olyan fiziológiás és hormonális változásokat indíthat el a szervezetünkben, melyektől jobban érezzük magunkat, csökken a stressz-szintünk, enyhül a fájdalom, gyorsabban gyógyulunk a betegségekből is.

Igazi vagy hamis?

A mosolyt tanulmányozó szakemberek szerint mindenkinek többféle mosolya van, attól függően, hogy mit is szeretne kifejezni. Hogy pontosan hány típus ismert, az kutatásonként eltér, de a számuk valahol 6 és 14 között lehet. Mosolyt nem nehéz hamisítani: a pszichológusok meglehetősen sokat foglalkoztak ezzel a témával. A hamis mosoly háttérében a látszat fenntartásának vágya, az, hogy úgy tűnjön, élvezünk valamit, egyetértünk valamivel vagy valakivel.

A hamis és az igazi mosolyokat viszonylag könnyű megkülönböztetni egymástól az előbbinél csak a száj körüli izmok dolgoznak, míg az utóbbinál a szemünk környéke is mosolyra húzódik. A mosoly azt is elárulhatja, hogy hazudunk-e vagy igazat mondunk, bűnösek vagyunk-e vagy ártatlanok. Hazugság közben kevesebbet mosolygunk, mint amikor igazat mondunk, mert éppen úgy gondoljuk, a hazugság jár együtt több mosollyal, így mindenképpen igyekszünk ezt elkerülni. Rendőrségi megfigyelésekből pedig kiderült, hogy ha valaki ártatlan vagy kisebb bűncselekményt követett el, többet mosolyog vallomástétel közben, mint aki bűnös.

A szakemberek szerint a hamis mosoly kiszűréséhez négy összetevőt kell megvizsgálni: a mosoly időtartamát (a hamis mosoly tovább tart), a mosoly létrejöttének gyorsaságát (a valódi mosoly valamivel több időt vesz igénybe), a mosoly helyét (a hamis, akaratlagos mosoly leginkább a száj körül látszódik, míg az igazi, spontán mosoly az arc felső részén, a szem és a szemöldök környékén is észrevehető), valamint a szimmetriát (a hamis mosoly általában féloldalas):

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: