Mi tehetünk magunkért tavasszal?

Tavasszal felébred a természet, tegyünk így mi is. A megújulás évszaka ugyanis remek lehetőség arra, hogy a szabadban teremtsük meg testi és lelki egyensúlyunkat, és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Az, hogy mennyi energiánk van a hétköznapokban, nagyban függ attól, mennyi természetes fényt kap a szervezetünk. Ez hatással van általános közérzetünkre, egészségünkre és lelki egyensúlyunkra. Így könnyen érthető, hogy a sok mesterséges fény, a téli sötét hónapok, és a száraz levegő miért tesz minket fáradékonnyá, nyomottá és kedvetlenné.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a tojás tele van koleszterinnel, és ha omlettet reggelizünk, innen már egyenes út vezet a szívroham felé. Igyekszünk ezt most megcáfolni, kattintson a folytatásért! A mesterséges fény hosszú távon akár súlyosan is károsíthatja egészségünket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy akik kevesebb időt töltenek a természetes fényen, azok könnyebben betegszenek meg. Leginkább az álmatlanság, a gyomor- és érrendszeri, valamint a mentális betegségek kockázata nő meg.

Mivel nyáron, a hosszabb nappalokkal ezek sokkal ritkábbak, az orvosok ezt a jelenséget egyértelműen a több napfénynek tulajdonítják. A mesterséges fény hosszú távon semmilyen szinten nem tudja helyettesíteni a természetes fényt, így a rövidebb nappalok összefoglaló néven szezonális affektív zavarokat (SAD) okoznak. Ha belegondolunk, az ok egyszerű, hiszen egy bezárt szobában nem kaphat annyi fényt a szervezet, mint a szabadban, bármennyire erős izzók világítják be. Fotometriai mennyiségre lefordítva: egy jól bevilágított szobában a 800 luxhoz képest a szabad levegőn télen is 3 ezer lux az egységnyi területre eső fényáram. Nyáron, árnyékban pedig több mint 10 ezer!

Ne engedjük, hogy legyűrjön a tavaszi fáradtság!

A napfény olyan hatást fejt ki ránk, mint a gyógyszer, akár természetes doppingként is felfoghatjuk. Ennek okát a kutatók már régen elárulták: a szemben a retina nemcsak olyan sejteket tartalmaz, melyek a látásért felelősek. Speciális receptorok is találhatók benne, amelyek elnyelik a fénysugarakat, és az agy belsejébe vezetik tovább. Ezek impulzust küldenek a tobozmirigynek, amely gátolja a melatonin, az alvási ciklust irányító hormon termelődését. Ezzel párhuzamosan segíti a boldogsághormonok, a szerotonin és a dopamin felszabadulását a szervezetben. Ennek eredményeként úgy érezzük, tele vagyunk energiával.

A 10 legjobb tipp tavaszi fáradtság ellen

Így aztán nem csoda, ha a fényterápiát nemcsak széles körben használják, de az orvosok előszeretettel alkalmazzák depresszió ellen is. Akár antidepresszánsok helyett is, mivel hasonló hatást érnek el: növelik az önbizalmat, erősebbé, egészségesebbé és boldogabbá tesznek. Ezt egy 300 fős holland kutatás támasztja alá. A természet nemcsak a fény segítségével képes gyógyító hatást elérni, hanem a város zajától távol, nyugalmával segít csökkenteni a stresszt , és helyreállítani a lelki egyensúlyt. A természetben járva végezzünk rendszeres testmozgást - legyen ez akár egy rövid séta vagy kertészkedés -, ez is segít a jó közérzet megteremtésében, mivel csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot is.

Tanácsok, amelyeket érdemes beépíteni a napi rutinba!

  • A szervezet reggel különösen érzékeny a fényre, ezért töltsön ilyenkor legalább tíz percet a friss levegőn. Például szálljon le egy megállóval korábban a buszról, vagy a nagyvárosban parkoljon messzebb a házától, hogy gyalog hosszabb utat tegyen meg.
  • Ebédidőben is menjen ki a szabadba pár percre.
  • Gondoskodjon az irodájában/szobájában a lehető legjobb világításról. Húzza el a függönyöket!
  • Vigyen növényeket az irodába.
  • Szellőztessen rendszeresen.
  • Mindig ellenőrizze a D-vitamin-szintjét. Ez az energiához kell, és szabad ég alatt termelődik, fény hatására.
  • A lehető legtöbb időt töltse a természetben.

A cikk a Focus Online összeállítása alapján készült.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: